Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2017.

Кадет Војне академије први допливао до Часног крста



Поводом великог хришћанског празника Богојављења, данас је, у организацији храма Светог Ђорђа, градске општине Чукарица и ЈП „Ада“, на београдској Ади Циганлији одржано традиционално 19. пливање за Часни крст.
 
Кадет Војне академије први допливао до Часног крста

Упркос веома хладном времену, температури ваздуха од минус два и воде од три степена Целзијуса и леденој кошави, 60 такмичара, међу којима су били припадници Војске Србије и Жандармерије, чланова СВИБОР-а и три госта из Руске Федерације, пливало је за веру, част и престиж.

Најуспешнији у том подухвату за који се осмеле само најхрабрији, био је кадет четврте године Војне академије Алекса Драгаш, који је први препливао стазу дугу 33 метра, која симболично представља Исусове године.

Након победе Драгаш је истакао да су му је част што је имао прилику да плива као представник Војске Србије, уједно и кадет Војне академије.

Кадет Војне академије први допливао до Часног крста  
- Захвалан сам професорима и тренерима који су ми омогућили услове за тренинг и припреме за ово надметање, као и колегама који су данас такође пливали - рекао је будући официр Војске Србије.

Манифестација на Савском језеру почела је формирањем богојављенске литије у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, која је преко Савског насипа дошла на Аду Циганлију. У почасној пратњи Литије било је 15 кадета Војне академије.

Богојављенски крст победнику је уручио епископ топлички Арсеније, а прелазни победнички плашт председник скупштине градске општине Чукарица Милан Стојић.

Кадет Војне академије први допливао до Часног крста
Министар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је пливању за Часни крст на Савској променади, где је акцију организовало удружење „Соко Савамала“.

Припадници Ратног ваздухопловста и ПВО су, у оквиру прославе Богојављења, учествовали у градским литијама у Земуну и Чачку а у пливању за Часни крст учествовали су ваздухопловци из састава 204. и 98. ваздухопловне бригаде, 250. ракетне бригаде за ПВД и 126. бригаде ВОЈИН на Земунском кеју, Западној Морави у Чачку као и у Старим Бановцима.

Кадет Војне академије први допливао до Часног крста  
Већ традиционално, припадници Војске Србије учествовали су и у осталим манифестацијама пливања за Часни крст које су данас организоване широм Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.01.2017
mp4 (99,59 MB)
Пливање
19.01.2017
mp4 (64,84 MB)
Изјава победника