Министарство одбране Републике Србије
 
31.12.2016.

Обраћање министра одбране припадницима МО и ВС у магазину „Одбрана“




Поштовани припадници Министарства одбране и Војске Србије,

Захваљујући вашем раду и пожртвовању, 2017. годину дочекујемо поносни на чињеницу да Србија данас има оружану силу способну да у сваком тренутку одбрани своју државу и народ. Упркос свим изазовима Војничка служба нигде није лака, ни у најбогатијим земљама, ни у најбоље плаћеним и најсавременије опремљеним армијама света. Али социјални положај припадника система одбране не треба да нас обесхрабри, јер борба за његово побољшање јесте и биће наш стални задатак! Нарочито имајући у виду одговорност и одрицања које војнички позив носи.

Војну службу, знамо, много мање чине свечаности и дефилеа, а неупоредиво више обука, патрола, дежурства, стража, дању и ноћу, у касарнама и беспућима, у свим временским условима.

Зато имам разумевање за незадовољство дела припадника Војске, оних који сматрају да се синдикалним деловањем може поправити економски положај. Међутим, не могу да будем сагласан са начином на који се то незадовољство изражава. Војницима није место на улици, нити војницима доликује да своје највише старешине јавно називају недостојним именима. А сви знамо да је међу старешинама чије се име нашло под салвом оптужби, највећи број они који су у рату бранили земљу и много пута ризиковали живот за част униформе и своје отаџбине.

Иако се на први поглед појединцима чини супротно, будите уверени да ниједан синдикат не може бити већи пријатељ Војске и војника од Владе Републике Србије. За то је довољан један разлог – Влада Републике Србије, њен председник и министар одбране, одговорни су пред грађанима ове земље за стање у држави и у систему одбране. С друге стране, када немате одговорност, као што је немају синдикати, можете дозволити себи да кажете или тражите било шта, не бирајући средства да би се стигло до краткорочног решења.

Захваљујући уштедама у буџету и паметним располагањем државним новцем, заједнички смо створили услове за повећање зарада у систему одбране од пет одсто. Иако многи кажу да је тај износ недовољан, треба знати да држава у овом тренутку нема могућности да издвоји више. За сада није могућа ни било каква прерасподела у оквиру војног буџета, како неки спекулишу, јер би се тиме угрозило функционисање система и одбрана земље! Такво решавање проблема и угрожавање безбедности свих грађана земље је недопустиво и нико не би смео да буде толико неодговоран да захтева додатно повећање плата по цену да се не изводи обука, не обезбеђује граница, не штити ваздушни простор, не реализују гађања, не занављају униформе. Народу, који наjвише верује у своју Војску, нико нема права да ускрати безбедност, а припадници Војске Србије су одувек са својим народом делили и добро и зло.

Подсећам да је јануарско повећање један у низу корака које правимо на путу ка темељном и свеобухватном подизању стандарда свих запослених у систему одбране. Имам разлога да верујем да ћемо, уколико се строго будемо држали реформи и економског курса Владе, све чешће бити у могућности да запосленима у систему одбране доносимо лепе вести.

Имајући у виду потребу да припадници система одбране обезбеде кров над главом, и у новој години наставићемо са програмом субвенционисаног стамбеног кредитирања, за шта је издвојено 300 милиона динара, а током године трудићемо се да обезбедимо и додатна средства.

Обећали смо да у систему одбране неће бити отпуштања. Штавише, у новој години радићемо на повећавању бројног стања, нарочито оних кадрова који су у претходном периоду бележили значајан одлив.

Поштовани припадници Министарства одбране и Војске Србије, Министарство одбране нa непосредан начин чини све што може да утиче на побољшање стандарда и квалитета живота својих припадника. То је једино министарство које је склопило уговоре са тридесетак компанија које одобравају значајне попусте или продају робу и услуге припадницима Војске на рате без камате. У току су и преговори са компанијом НИС, која би нашим припадницима требало да обезбеди куповину нафтних деривата са сталним попустом. Ова добра и, свакако, корисна иницијатива, потекла је од једне од синдикалних организација у систему и Министарство је са задовољством подржало. Подржаћемо и са задовољством реализовати сваку њихову конструктивну идеју, уколико не угрожава углед ове институције и безбедност свих грађана Републике Србије. Верујем и да ће овакве и сличне идеје бити један од разлога да професионални војници осете сигурност и жељу да што дуже остану у војној служби.

С поносом бих додао да је све грађане Србије, а посебно вас, припаднике Војске, обрадовала вест коју је пре неколико дана саопштио председник Владе Републике Србије Александар Вучић, да ће Руска Федерација донирати нашој земљи шест авиона МиГ-29 из састава својих Ваздушно-космичких снага. Реч је о ваздухопловима који су тренутно у употреби, у потпуности исправни и уз минималне адаптације спремни за оперативну употребу у нашој војсци.

Трагајући за оптималним дугорочним решењем за наше ратно ваздухопловство, а уз велико разумевање и подршку Министарства одбране Руске Федерације, определили смо се да тих шест ваздухоплова, заједно са четири која већ имамо, ремонтујемо и опремимо најсавременијим наоружањем, радарима, оптоелектронским системима и уређајима везе. Тиме ћемо за око годину дана, када се тај процес оконча, на нашим стајанкама имати ескадрилу од десет савремених ловаца ранга четврте генерације и наше небо ће, сасвим сигурно, бити најбезбедније у овом делу Европе.

Модернизација и продужење века употребе ових десет авиона коштаће око 185 милиона евра и том инвестицијом Република Србија решиће проблем ефикасне заштите ваздушног простора у наредних 14 година. Тај новац Влада је обезбедила домаћинским вођењем економије, али треба нагласити да се ова инвестиција у безбедност земље неће ни на који начин одразити на стандард њених грађана. Поред шест ловачких авиона, Руска Федерација поклонила је нашој војсци део својих борбених возила и оклопних транспортера.

Наше ратно ваздухопловство је ове године богатије и за два вишенаменска хеликоптера Ми-17Б5, која су недавно слетела на Батајницу, а очекујемо и набавку хеликоптера западне производње. У оперативну употребу уводимо школски авион „ласта”, а у плану је и модернизација авиона „орао”, „галеб Г-4” и ремонт хеликоптера „газела”.

Из погона наше наменске индустрије у јединице ускоро стижу самоходни модуларни систем „Морава” и самоходна топ-хаубица НОРА Б-52. Војнотехнички институт тренутно ради на 55 истраживачких и развојних пројеката, од којих су неки у финалној фази.

Традиционално пријатељство наше земље са Русијом не стоји на путу европских интеграција, нити партнерских односа са земљама НАТО-а у оквиру Програма Партнерство за мир. Србија је војно неутрална земља, са стратешким циљем уласка у ЕУ. Развијамо партнерске односе са свим релевантним факторима глобалне безбедности, јер је то једини начин да се одупремо претњама које се данас пре свега очитавају кроз тероризам и верски екстремизам.

Учешћем у 11 мултинационалних операција, седам под окриљем Уједињених нација и четири у оквиру Европске уније, у којима је ангажовано 325 припадника Војске Србије, доприносимо миру у свету. Најбројније је ангажовањеу мисији UNIFIL у Либану, укупно 177 припадника, а у мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици налазе се 72 лица, углавном лекари и медицинско особље Војномедицинске академије. У свим ротацијама 2016. године учествовало је укупно 645 припадника МО и ВС, у 12 мисија. То нас, имајући у виду величину наше војске, ставља у ред најзначајнијих европских контрибутора светском миру, а професионализам којим наше колеге у мировним мисијама извршавају своје задатке подиже углед земље и војске.

О спремности и способности да раме уз раме стојите и сарађујете са најобученијим и најопремљенијим армијама света говори и податак да сте прошле године вежбали и обучавали се са колегама из више од 30 држава. Да српска војска уме и може да организује и спроведе и најкомплексније и најобимније вежбе на готово целокупној територији земље најбоље сведочи вежба „Морава”, на којој је учествовало око 13.000 припадника.

Равноправан и обострано користан однос јесте наш императив у развијању сарадње са земљама региона. Верујемо да земље Балкана имају снажан интерес да развијају сарадњу у области одбране и безбедности. Мигрантска криза је најбољи доказ да је јединство и блиска координација међу земљама које се налазе на путу избеглицама, предуслов њеног држања под контролом.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије свакодневно су ангажовани на заштити и контроли државне границе и тај задатак обављају изузетно успешно. Спречена је намера више од 18.000 илегалних миграната да уђу на територију наше земље.

Војска Србије је и даље институција која ужива највеће поверење грађана Србије. Заслуга за то је наша, од најмлађег војника до начелника Генералштаба. Не смемо заборавити да се њен углед градио вековима и да наша генерација има завет да га одржи и ојача. Војска је била и остала највећа узданица грађана Србије. То је и велика част, али и обавеза, под којом су се, не мали број пута, савијала леђа војника. Уверен сам да свако ко носи униформу и осећа припадност Војсци Србије, без обзира да ли је официр, подофицир, војник, војни службеник, државни службеник или намештеник, кадет или ученик војне школе, правилно разуме одговорност коју то звање носи.

Чврсто верујем да нам 2017. доноси напредак и мир и свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије желим срећну Нову годину и божићне празнике!

Министар одбране
Зоран Ђорђевић