Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2016.

 Састанак српских и словеначких привредника наменскe индустријe




На маргинама заједничке седнице влада Србије и Словеније, која  се одржава данас у Београду, у касарни Топчидер започео је састанак представника привредних друштава из области наоружања и војне опреме две земље. Отварању скупа, чији је циљ унапређење привредне сарадње, и до кога је дошло на заједничку иницијативу два министарства одбране, присуствовали су ресорни министри Зоран Ђорђевић и Андреја Катич.

Поздрављајући госте из пријатељске Словеније, министар Ђорђевић је подсетио на 2012. годину, и како је истакао, иницијативу за почетак сарадње, када је у Бриселу упознао Жељка Краља, и када су први пут, као национални директори за наоружање, разговарали о моделима сарадње две државе.

- Тада нисам знао да ће до овог састанка доћи, али сам сматрао, а то мислим и данас, да постоје реалне могућности за успешну сарадњу Србије и Словеније. Данас је прилика да разговарамо о томе и да учесници размене мишљења и искуства како бисмо пронашли заједнички пут ка испуњењу међусобних потреба и заједничком учешћу на трећим тржиштима - рекао је министар одбране и додао да препрека за сарадњу нема, а да ће њено унапређење бити добар замајац за развој привреде обе земље.

Министарка одбране Републике Словеније Андреја Катич је истакла да се нада да ће састанак бити почетак још успешније сарадње Србије и Словеније.

- Основ за таква очекивања представља потписан Споразум о сарадњи, који отвара врата интензивирању активности обе стране, рекла је министарка Катич и пожелела успешан рад учесницима скупа и што скорије конкретизовање сарадње у областима од заједничког интереса.

Помоћник министра одбране Словеније за логистику Жељко Краљ потврдио је да је Споразум о војнотехничкој сарадњи из децембра 2015. године  одлична основа за конкретизовање сарадње, а да постоје и иницијативе за заједничку продају производа наменске индустрије, па је посао министарстава да повежу привреднике две земље.

Састанак је настављен представљањем потенцијала привредних друштва Србије и Словеније у области наоружања и војне опреме. Tоком поподнева,  привредне делегације посетиће Војнотехнички институт, где ће се упознати са његовим истраживачким и развојним потенцијалима, након чега ће у пленуму бити сумирани резултати и формулисани закључци данашњег састанка.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.10.2016
mp4 (135,32 MB)
Министар Ђорђевић
24.10.2016
mp4 (92,4 MB)
Министарка Катич
24.10.2016
mp4 (76,62 MB)
Састанак