Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2016.

Представљена монографија Речна флотила 1915-2015



Представљена монографија Речна флотила 1915-2015У склопу обележавања 100 година од почетка Великог рата, у Дому Војске Србије представљено је још једно издање Медија центра “Одбрана“. Промоцији је присуствовао велики број припадника наших речних снага, Војне академије и Школе националне одбране, као и пријатеља писане речи, које је, у име издавача поздравио директор Медија центра пуковник Стевица Карапанџин.
 
Књига „Речна флотила 1915-2015.“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији, и Драгана Спасојевића поручника фрегате, на више од 250 страница богато илустрованих фотографијама, сведочи о непрекинутој борби и трајању рода војске о коме се, према речима уреднице издања Мирјане Сандић, још мало зна.
 
- Од 6. августа 1915. године, када је поринут први српски речни брод Јадар до данас, прошао је цео век, век упорних и истрајних напора српских речних снага да, заједно са својим друговима на копну, очувају слободу не само река, већ и целе отаџбине. Али, историја српских бродара дужа је од једног века. Она сеже у далеку прошлост коју су обележили српски шајкаши, дотиче се српских устанака, балканских ратова и оба светска рата. У свим тим сукобима, припадници српских речних јединица дали су немерљив допринос борби за слободу. Монографија је споменик подигнут њима, свим припадницима Речне флотиле, речних јединица које и данас, у склопу Копнене војске, извршавају своје значајне задатке, посебно у домену треће мисије Војске Србије, рекла је, поред осталог Мирјана Сандић.
 
Представљена монографија Речна флотила 1915-2015О готово енциклопедијској вредности монографије о српској речној флотили говорили су рецензенти књиге Зоран Карличић, капетан бојног брода у пензији и др Владимир Баровић који су нагласили да је на страницама тог значајног дела сабрано малтене све што се зна о том делу Војске Србије.
 
- Много тога се о речној флотили не зна, рекао је капетан бојног брода Карличић, наводећи бројне податке о постојању и трајању речних јединица током „првих сто година“.
 
Обиље података о речним пловилима, средствима и опреми речних јединица, храбрости „морнара“ на рекама и животу на броду чине ову књигу необично драгоценим извором за изучавање речног бродарства, рекао је др Баровић, а затим су о књизи и искуству, стеченом током њеног стварања, говорили и њени аутори.
 
Наглашавајући да је за припаднике Речне флотиле, као и за све морнаре света, једна од најважнијих ствари традиција, они су се потрудили да један њен део отргну од заборава и сачувају за младе генерације.     
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.10.2016
mp4 (161,69 MB)
Промоција