Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
18.12.2013.

Prijem povodom novogodišnjih i božićnih praznika



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković bili su domaćini večerašnjeg tradicionalnog prijema povodom novogodišnjih i božićnih praznika koji je priređen u Domu Garde na Topčideru.

Među mnogobrojnim gostima, svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministri, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatski i vojni predstavnici akreditovani u našoj zemlji, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života i predstavnici medija.

Pozdravljajući goste u ime pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar Rodić je na početku obraćanja istakao neka dostignuća i prioritete tog ministarstva u predstojećem periodu.

- Vojska Srbije je u poslednje dve decenije prošla kroz izuzetno buran, rekao bih bolan, period nečega što bi se moglo nazvati samosazrevanje, čak i samoosvešćivanje. Posledice tog unutrašnjeg samosazrevanja vidljive su i danas, ali napori koje svi zajedno činimo i koji već daju rezultate, daju nam za pravo da bez lažne skromnosti utvrdimo da put koji smo odabrali, put suštinske reorganizacije i sveukupnog osavremenjavanja vojske kao celine, predstavlja jedino logičan i ispravan smer razvoja naših oružanih snaga – naglasio je ministar Rodić podsećajući da su istorijske činjenice te koje svedoče o temeljnoj osnovi našeg vekovnog opredeljenja za slobodu, dokaz naše posvećenosti miru, toleranciji i želji za saradnjom sa svim narodima i državama.

Rodić je naglasio da je Vojska Srbije danas postala cenjena i uvažena sila spremna da kvalifikovano i kvalitetno odgovori na sve pretnje i izazove po bezbednost Republike Srbije i njenih građana, ali i da svojim kadrovskim i drugim potencijalima aktivno učestvuje u izgradnji sistema kolektivne bezbednosti, kako u regionu, tako i šire.

- Mesto i ulogu Vojske Srbije nije moguće posmatrati izolovano iz celine slike našeg društva. Promene kojima težimo i koje već ostvarujemo, nužno se odražavaju i na Vojsku Srbije usmeravajući naše prioritete, pri čemu, u mnogima od tih aktivnosti Vojska Srbije ima vrlo aktivnu i visoko cenjenu ulogu – ukazao je ministar odbrane dodajući da u prilog tome svedoči i činjenica da je u osam multinacionalnih operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije angažovano 214 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U godini koja je pred nama, prema ministrovim rečima, nastaviće se aktivnosti na izgradnji efikasnog i ekonomski održivog sistema odbrane koji usvaja najbolje bezbednosne standarde kompatibilne sa okruženjem. Opremanje i modernizacija, školovanje i edukacija, podrška razvoju i unapređenju konkurentnosti odbrambene industrije na domaćem i stranom tržištu, očuvanje standarda profesionalnih pripadnika u uslovima restriktivnog finansiranja, kao i učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU, dogradnja organizacijsko-formacijske strukture Ministarstva odbrane i unapređenje normativno-pravnog okvira prioriteti su u narednoj godini.

- Učinićemo sve da Vojska Srbije bude respektibilna vojna snaga naroda i države – poručio je ministar odbrane Nebojša Rodić poželevši prisutnima srećne predstojeće praznike.