Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
05.11.2013.

Pripadnici pešadijske čete Vojske Srbije otputovali u Liban



Sa niškog aerodroma  danas je 130 pripadnika Vojske Srbije otputovalo u multinacionalnu operaciju UN UNIFIL u Libanu. Starešine i vojnike 31.pešadijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske ispratili su komandant Treće brigade brigadni general Želimir Glišović i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Let sa niškog aerodroma označio je početak treće faza složene operacije, koju su Generalštab Vojske Srbije i Centar za mirovne operacije, planirali i izveli radi odlaska pripadnika pešadijske čete u zonu operacije u Libanu.

„Mi smo u proteklih nekoliko dana organizovali i pomorski transport glavne opreme - rekao je pukovnik Pajović - Imamo izveštaj da se brod nalazi u blizini Kipra i sutra će u jutarnjim satima uploviti u luku Bejrut. Danas će na bejrutski aerodrom sleteti pripadnici naše pešadijske čete i očekujemo da već sutra budu u zoni operacija UNIFIL i počnu sa izvršavanjem važnih i složenih zadataka. Posle tri sata leta, na aerodromu „ Rafik Hariri“ u Bejrutu, starešine i vojnike pešadijske čete će sačekati prethodnica našeg kontigenta i pripadnici pešadijskog voda Četvrte brigade KoV, koji su, posle šest meseci provedenih u multinacionalnoj operaciji, uspešno okončali svoju misiju. Odmah po izlasku iz aviona, biće u konvoju prebačeni do baze „ Mardžajuna“ na jugu Libana i već sutra posešće svoju bazu na poziciji UN 9-66 u blizini mesta Kafer Kela".

Pukovnik Milivoje Pajović naglašava da, na osnovu iskustava iz dosadašnjih misija, pripadnici Vojske Srbiji stiču u mirovnim operacijama značajno samopouzdanje i savlađuju viši nivo obuke, budući da rade u internacionalnom okruženju i međunarodnim štabovima i da izvršavaju zadatke u približno ratnim uslovima.

Pripadnici pešadijskog voda Četvrte brigade Kopnene vojske su danas prebačeni na aerodrom u Bejrut i istim avionom će se večeras vratiti u Niš.

Upućivanjem pešadijske čete Treće brigade u Liban i dočekom pešadijskog voda Četvrte brigade, aktivnosti u Centru za mirovne operacije nisu završene. Već u prvoj polovini novembra, tim iz Specijalne brigade KoV krenuće u bazu u Džibutiju, gde će boraviti nekoliko dana, a od 6.decembra specijalci će se će se ukrcati na brod UN „ Karolina Skan“, iz svetskog programa za hranu, i nastaviti sa zaštitom tog broda u narednih osam meseci.