Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
28.06.2020.

Obeležena 631. godišnjica Boja na Kosovu



Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su danas u obeležavanju 631. godišnjice od Boja na Kosovu i Vidovdana, u Kruševcu.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, prisustvovala je državnoj ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti, koja je održana kod Spomenika kosovskim junacima.

Državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Kruševcom.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali su danas i svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Lazarica i učestvovali u litiji i nošenju kivota sa moštima kneza Lazara, kao i osvećenju i polaganju kamena-temeljca i povelje za izgradnju crkve svetog velikomučenika Kneza Lazara kod kasarne “Car Lazar” u Kruševcu.
U kruševačkoj kasarni, pripadnici Komande za razvoj Rasinske brigade i 246. bataljona ABHO obeležili su Vidovdan i proslavili krsnu slavu Sveti mučenik Knez Lazar i Sveti srpski mučenici – Vidovdan.

Vidovdan, 28. jun, državni je praznik koji se obeležava u spomen na Boj na Kosovu, koji je vođen 28. juna 1389. godine na Gazimestanu.  Boj na Kosovu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.