Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
23.09.2019.

Otvorena izložba posvećena jubileju Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“




Povodom  obeležavanja 120. godišnjice postojanja Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ danas je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena izložba pod nazivom „120 godina sa vama“.

Na izložbi, koju zajednički realizuju Medija centar „Odbrana“, Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ i Narodni muzej Kruševac, prikazan je deo Legata porodice Binički koji se čuva u Narodnom muzeju Kruševac, kao i deo postavke posvećen radu i stvaralaštvu Umetničkog ansambla.

U ime Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ prisutnima se obratio načelnik kapetan fregate Svetozar Vasileski koji je istakao da je reč o svojevrsnom omažu vojnoj muzici i vojnim muzičarima.

- Godinu 1899. smatramo godinom kada je osnovan prvi „Beogradski vojni orkestar“, prvi orkestar u to vreme koji je mogao da izvodi simfonijsku muziku. Njega je osnovao čovek kome Republika Srbija, mi muzičari i vojnici, moramo odati zahvalnost, jer ne samo da je bio vojnik, već je bio i kulturolog, nastavnik i utemeljivač vojne muzike, rekao je kapetan fregate Vasileski.

Prema rečima rukovodioca orkestra majora Nikole Živkovića, velika je čast i obaveza biti član ansambla koji nosi ime Stanislava Biničkog.

-Veliki je Binički u ovoj Maloj galeriji i ovo je samo jedan tren i jedno sećanje, jer svakako ne možemo pamtiti sve ono što je zamislio, ali kroz ono što je izloženo možemo se sećati i pokušati da odgonetnemo koja je zapravo bila njegova ideja te da pokušamo da nastavimo tim putem, istakao je major Živković dodajući da su danas članovi Ansambla muzičari svih generacija koji se trude da budu žanrovski raznovrsni i da prožimanjem žanrova pokriju sve obaveze i potrebe koje iziskuje publika.

Izložbu je svečano otvorio direktor Narodnog muzeja Kruševac Goran Vasić koji je istakao da je zahvalan zbog saradnje sa Medija centrom „Odbrana“ i Ansamblom „Stanislav Binički“. On je dodao da izložba sadrži najveći deo legata Stevana i Stanislava Biničkog, a da je ovo treći put da gostuje izvan Kruševca.

Stanislav Binički iza sebe je ostavio brojna dela klasične muzike, koja kao motiv imaju teme i melos s naših prostora. Tvorac je prve srpske opere „Na uranku“ i čuvenog “Marša na Drinu”.

Posetioci Male galerije Doma Vojske Srbije izložbu će moći da pogledaju do 19. oktobra.