Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.07.2018.

Stručna rasprava "Stanje i perspektive vojnog obrazovanja"



U Centru za simulacije i učenje na daljinu Škole nacionalne odbrane danas je započela dvodnevna stručna rasprava pod nazivom "Stanje i perspektive vojnog obrazovanja", koju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.

Cilj stručnog skupa, kome prisustvuju i rektor Univerziteta odbrane general-major dr Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije pukovnik dr Miroslav Talijan, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, je analiza postojećeg stanja i definisanje mera za unapređenje i razvoj sistema vojnog obrazovanja.
U uvodnoj reči, državni sekretar Živković podsetio je da su u toku procesi usvajanja Strategije nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane Republike Srbije.

- Pristupiće se i izradi Dugoročnog plana i Programa razvoja sistema odbrane Republike Srbije, i u okviru njega, srednjoročnih planova i programa, pa se posle određenog vremena i procesa kroz koje smo prošli, ukazala potreba da sagledamo sistem vojnog obrazovanja, da vidimo koji su to pozitivni pokazatelji u dosadašnjem radu, gde su problemi  i njihovi uzroci, i šta predlažemo kao varijante rešenja - rekao je državni sekretar Živković dodajući da je sistem vojnog obrazovanja temelj funkcionisanja sistema odbrane. 

Rektor Univerziteta odbrane general Vuruna podvukao je da je cilj rasprave da se dođe do ostvarivih mera, kao i da se ukaže na sadržaj nastavnih programa i planova kako bi se unapredio kvalitet nastave i obuke u vojno-obrazovnim ustanovama. 

- Razlog za organizovanje stručne rasprave je činjenica da imamo brojne studijske programe i module, a analiza treba da ukaže na promenu trendova kako bi se uradila eventualna korekcija razvojne politike - rekao je rektor Univerziteta odbrane koji se, tokom izlaganja, ukratko osvrnuo i na stanje vojnog obrazovanja u deceniji za nama.  

Prema njegovim rečima, analizom ključnih činilaca, kao što su normativno-pravna regulativa vojnog obrazovanja, organizacijsko-formacijska struktura vojnih škola, ali i ostalih, tokom dvodnevnog skupa treba da se sagleda trenutno stanje, kao i pravci daljeg kretanja.

Prvi dan stručne rasprave posvećen je izlaganjima o ključnim činiocima sistema vojnog obrazovanja i diskusijama učesnika, a drugog dana skupa u fokusu će biti teme posvećene studijskim programima i programima karijernih usavršavanja.