Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.05.2018.

Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja



 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa kongresmenom SAD brigadnim generalom Stivenom Stajversom iz Nacionalne garde Ohajo, koji boravi u poseti Republici Srbiji.
 
Dvojica sagovornika razgovarala su o nastavku razvoja bilateralne vojne saradnje, uz naglasak na saradnju u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i NG Ohajo, koji traje više od 11 godina.
 


Ministar Vulin izrazio je zahvalnost kongresmenu Stajversu za lični angažman na rešavanju svih otvorenih pitanja, kao i za zalaganje u okviru Srpskog kokusa u Kongresu SAD, uz velika očekivanja da će se, ukoliko stupi na dužnost predsedavajućeg Srpskog kokusa, maskimalno zalagati za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD u svim segmentima. Takođe, on je zahvalio na pomoći koju NG Ohajo pruža Srbiji kroz obuku i razmenu iskustva pripadnika oružanih snaga.
 
Tema razgovora bila je i političko-bezbednosna situacija u regionu, a ministar Vulin istakao je principijelni stav Srbije politici vojne neutralnosti, razvoju saradnje sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice i razvoju regionalne saradnje.
 


Ministar Vulin naglasio je da Republika Srbija ne prihvata, niti će ubuduće prihvatiti, transformaciju „Kosovskih snaga bezbednosti“ u „Oružane snage Kosova“, što predstavlja jedan od elemenata koji sasvim sigurno vode u negativnom pravcu, predstavljaju grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i imaju izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost.
 
Na kraju sastanka, ministar odbrane i kongresmen SAD zaključili su da saradnja Vojske Srbije i NG Ohajo značajno doprinosi unapređenju operativnih i funcionalnih sposobnosti oružanih snaga dveju zemalja i da će obe strane nastaviti da unapređuju kapacitete kroz zajedničke vežbe i obuku.