Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
29.12.2017.

Srbija je miroljubiva zemlja koja čuva sebe i svoj prostor



Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše to što Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država treba da izvrši analizu vojne saradnje svih zemalja zapadnog Balkana sa Ruskom Federacijom i da li je zbog toga zabrinut, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija vojno neutralna zemlja koja će sarađivati sa svima koji žele da sarađuju sa njom kada god proceni da je to dobro po interese Srbije.

-  Ruska Federacija je naš prijatelj, sa njom sarađujemo dobro u svim oblastima, od ekonomije do vojno-vojne saradnje i tako ćemo nastaviti da se ponašamo. Nijedna zemlja, bez obzira koliko je mi poštovali, kao što poštujemo Sjedinjene Američke Države, nema pravo i nećemo joj dati pravo da umesto nas odlučuje ko su naši prijatelji ili neprijatelji, sa kime sarađujemo, kako sarađujemo, gde se naoružavamo, šta kupujemo a šta dobijamo. Nijedna zemlja nije izborila to pravo kad smo mi u pitanju i nijednoj zemlji nećemo dati to pravo. Nastavićemo da se ponašamo kao vojno neutralna zemlja, kao zemlja koja sama odlučuje i kao zemlja koja može da odluči i da se naoruža, ukoliko smatra da je potrebno, baš zato što smo vojno neutralna zemlja mi moramo da budemo jaki, rekao je ministar odbrane i naglasio da Vojska Srbije mora da bude jača nego što su vojske zemalja koje su pripadnice nekih paktova ili saveza, jer one imaju koga da pozovu u slučaju nevolje, a mi nemamo.

- Zato moramo da budemo jači od njih da bismo mogli da čuvamo svoj suverenitet i svoju slobodu, i svoju slobodu odlučivanja. Ne znam šta će u tom izveštaju reći predstavnici Sjedinjenih Američkih Država. Mi sve to radimo veoma transparentno i mogu slobodno da odu na sajt Ministarstva odbrane Republike Srbije, mogu da pogledaju i u našoj štampi. Sve je potpuno transparentno, ne krijemo ni jedan metak koji smo nabavili, ne krijemo migove, ne krijemo sa kim sarađujemo i odakle se naoružavamo. Dakle, nema ništa sakriveno. Ne mislim da u tome mogu da vide nikakvo zlo, jer mi smo miroljubiva zemlja koja čuva sebe i svoj prostor. Ukoliko bilo ko vidi zlo u tome da Srbija jača i da pokušava da bude sigurnija i stabilnija, onda moram da kažem da ne razumem njegovu definiciju svrhe, poručio je ministar Vulin.