Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
18.07.2017.

Saradnja obeležena prijateljstvom i razumevanjem



Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je sa ambasadorkom Republike Indije Narinder Čauhan razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.


Saradnju Srbije i Indije obeležavaju prijateljstvo i razumevanje, te je tokom razgovora konstatovana obostrana spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj sveukupne saradnje, budući da je poseta Aleksandra Vučića Indiji, prvi put na tom nivou još od 1986. godine, označila početak novog razdoblja u odnosima dve zemlje.

U to ime, ambasadorka Čauhan uručila je Vulinu lični poziv indijskog ministra odbrane da poseti tu zemlju.

- Indija je danas jedna od zemalja sa najbrže rastućom ekonomijom, pa Srbija to treba da iskoristi za veće prisustvo na indijskom tržištu, što se odnosi i na saradnju odbrambenih industrija, rekao je Vulin i izneo uverenje da će nedavno pokrenute inicijative srpskih preduzeća o saradnji u transferu tehnologija sa indijskim kompanijama, podići u tu oblast na viši nivo.

U proteklom periodu saradnja u oblasti odbrane nije bila na nivou opštih političkih odnosa, saglasili su se ministar odbrane i ambasadorka i zaključili da će to biti zajednički zadatak za naredni period. Prostor za unapređenje saradnje postoji u oblastima vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje, a indijska strana je posebno zainteresovana za kurseve u Centru ABHO u Kruševcu, predložena je razmena poseta centara za mirovne operacije i najavljena je mogućnost posete predstavnika indijskih visokoškolskih ustanova Srbiji.

Ministar Vulin je zahvalio na podršci koju Indija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, a posebno na podršci tokom glasanja na Generalnoj konferenciji Uneska kada se pokazalo ko su pravi i iskreni prijatelji Srbije, a svet jasno rekao da tzv. „Kosovu“ nije mesto u toj organizaciji.


Srbija nastoji da mirnim sredstvima obezbedi normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije, i čini sve da ne dođe do najavljene transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. „vojsku Kosova“, rekao je Vulin i izneo nezadovoljstvo zbog loše implementacije dela Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vulin je izneo da Srbija ima potpisane sporazume o saradnji u oblasti odbrane sa svim zemljama regiona, izuzev sa  Albanijom,  i da kao najveća država i lider u regionu nastavlja da bude promoter stabilnosti u ovom delu Evrope.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, terorizmu i migrantskoj krizi, te je ministar Vulin istakao da Srbija podržava akcije svih strana koje imaju za cilj smirivanje situacije u  Siriji, uz nadu da će se poklopiti interesi i zajednički napori Ruske Federacije i SAD u borbi protiv „Islamske države“.