Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.04.2017.

Predsednik Vlade sa predstavnicima odbrambene industrije




 
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, sastao se danas u zgradi Vlade Republike Srbije sa direktorima preduzeća odbrambene industrije Srbije, JP „Jugoimport-SDPR“, dva privredna društva koja bi u toku 2017. godine trebalo da postanu deo odbrambene industrije Srbije, i sa drektorima tri remontna zavoda i Tehničkog opitnog centra.

Na konferenciji za medije održanoj posle sastanka premijer Vučić  je istakao da je Vlada razmišljajući o ekonomskom napretku Srbije donela odluku  da izdvoji  značajna finansijska sredstva  radi unapređenja rada fabrika  odbrambene industrije Srbije. Kako je premijer istakao kragujevačkoj „Zastavi oružje“ dodeljeno je najviše - 9.7 milion evra, jer oni imaju široku paletu proizvoda traženih u svetu. Ta sredstva će biti utrošena za modernizaciju pogona za proizvodnju cevi.

„Prva petoletka“  će dobiti 3,5 miliona evra, a dogovoremo je da i radnici u toj fabrici dobiju nešto veće plate, jer oni sa zaposlenima u zemunskom „Teleoptiku“ imaju najniža primanja u odbrambenoj industriji Srbije – neto 36.000 dinara.  I „Teleoptik“ će posle mnogo godina propadanja dobiti 6.862.000 evra. Vučić je rekao da je  za odbrambenu industriju Srbije to veoma važna fabrika jer svim modernim sredstvima koja proizvodi naša vojna industrija trebaju „Teleoptikovi“ uređaji.

„Sloboda“  Čačak  dobiće dva miliona evra za dve vertikalne prese, „Milan Blagojević“ Lučani  4. 410.000 evra. „Prvi partizan“ iz Užica  dobiće novac za izgradnju nove fabrike, jer žele svoje kapacitete da izmeste iz podzemnog prostora.

Dogovoreno je da pribojski FAP dobije 2,5 miliona evra, a dobiće još od države ako reše problem proizvodnje vozila sa nezavisnim vešanjem.

Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ dobiće četiri miliona evra, TRZ Čačak tri miliona, TRZ Kragujevac  dva miliona evra, a 1,5 milion evra biće uloženo u Centar za ispitivanje NVO Tehničkog opitnog centra u Nikincima.

Ukupno, to je  oko 43 miliona evra. Vučić je rekao da je taj novac direktna  investiciona injekcija u našu namensku industriju, koja nije došla od samih proizvođača, već od države.

- To država može da uradi kada ima zdrave javne finansije. Želim da vas obavestim da je na današnji dan Republika Srbija, odnosno budžet Vlade, u suficitu 20,4 milijarde. I april mesec ćemo završiti u suficitu. Usvojenim budžetom RS u Narodnoj skupštini i planom MMF predviđeno je da imamo između 53-54 milijarde  deficita sa 30. aprilom, a mi uopšte nećemo imati deficit zaključno sa 30 aprilom. Znači da smo uštedeli do sada 480 miliona evra u prva četiri meseca. To je dobar rezultat i upravo zato što smo to uspeli da uradimo sada ulažemo  novac i podstičemo razvoj naše odbrambene industrije. Ukoliko se ovako nastavi doći će i do povećanja plata ne samo za policajce i za vojnike nego prvi put za ceo javni sektor i javnu upravu, koje nismo povećavali u prethodnom periodu – istakao je premijer Vučić.

On je rekao da stanje u našoj odbrambenoj industriji nije tako idealno. Postoje mnogobrojne zaostale  obaveze i sva su preduzeća opterećena problemima, ali Vučić smatra da će ih ova finasijska injekcija ojačati, da će povećati profit i radnici dobiti veće plate. Premijer kaže da će najniže plate  u „Teleoptiku“ i „Prvoj petoletki“ - oko 36.000 dinara - biti povećane na 40.000  dinara. A povećanje će ubuduće zavisiti  od ostvarenog profita.

Za sada je u fabrikama odbrambene industrije zaposleno 20.100 ljudi, a kako je premijer rekao, očekuje se da taj sektor bude ojačan u narednih nekoliko godina i  da ukupno radi  između 27.000 i 28.000 ljudi.

Vučić je izneo podatak da je prošle godine  izvezeno sredstava NVO u vrednosti od 483 miliona dolara, a ove godine očekuju da bude između  530 i 550 miliona dolara izvoza iz ove grane industrije. Plan je da 2020. godine izvoz bude minimum 750 miliona dolara. Na taj način to će postati grana privrede koja podstiče naš izvoz, ekonomski rast zemlje i dalje zapošljavanje.