Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.07.2016.

Ministar Đorđević na samitu u Varšavi



Delegacija Ministarstva odbrane, predvođena ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem, učestvuje na sastanku u formatu Platforme interoperabilnosti, koji se održava pod okriljem samita NATO u Varšavi.

Poziv generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga potvrda je da Vlada Srbije u okviru programa „Partnerstvo za mir“ uživa status stabilnog i odgovornog partnera, te da je čvrsto opredeljena za saradnju sa svim državama i međunarodnim organizacijama koje imaju za cilj unapređenje regionalne i globalne bezbednosti.

Sastanak je posvećen daljoj implementaciji Inicijative za interoperabilnost partnera. Ministar Đorđević je u svom govoru naglasio da je bezbednosno okruženje danas vrlo nestabilno, a najveće žrtve su obični građani i njihovo pravo na bezbedan život.

U odnosu na aktuelne bezbednosne rizike i adekvatne političko-strategijsko-vojne odgovore, Vlada Republike Srbije, predvođena Aleksandrom Vučićem, vodi ozbiljnu i odgovornu politiku. Na taj način pokazuje se stalna zainteresovanost za unapređenje regionalne stabilnosti i očuvanja mira i bezbednosti, kao neophodnog uslova za nacionalnu i regionalnu bezbednost.

Saradnja u oblasti bezbednosti i odbrane, kao jedne od ključnih funkcija države, podrazumeva izgradnju zajedničkih sposobnosti neophodnih kako bi se odgovorilo na pretnje poput terorizma i migracija. Republika Srbija, u oba slučaja, vodi odgovornu politiku i razvija potrebne mehanizme kako bi dala svoj doprinos nacionalnoj bezbednosti i bezbednosti drugih država i naroda.

Skupu u Varšavi prisustvovali su šefovi država, vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane iz više od 60 zemalja, kao i predstavnici najznačajnijih međunarodnih organizacija.

Na marginama samita, ministar Đorđević imao je bilateralne susrete sa ministrima odbrane Poljske Antoniom Macierevičem, Jermenije Sejranom Ohanjanom, Austrije Peterom Doskocilom, Crne Gore Milicom Pejanović Đurišić i Bugarske Nikolajem Nenčevim, zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Majklom Karpenterom i državnim sekretarom za odbrambene poslove UAE Mohamedom Alfalasijem.

Takođe, tokom samita ministar Đorđević susreo se i sa visokim zvaničnicima Grčke, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Moldavije. Osim razmatranja daljeg unapređenja bilateralne saradnje, u razgovorima je analizirana i aktuelna političko-bezbednosna situacija u regionu i svetu.

Govor ministra Đorđevića možete preuzeti na ovom linku.


photoFOTOGALERIJA