Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.02.2016.

Obeležen Dan Univerziteta odbrane



Svečanost povodom obeležavanja pete godine od osnivanja Univerziteta odbrane u Beogradu održana je danas u Domu Garde na Topčideru.

Među prisutnima su bili državni sekretari u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević i Nenad Nerić, vršioci dužnosti pomoćnika ministra odbrane, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, strani vojni predstavnici, prorektori i profesori Univerziteta odbrane, predstavnici akreditovanih univerziteta Republike Srbije, brojni prijatelji i gosti.

Državni sekretar Nenad Nerić rekao je da danas slavimo petu zvaničnu potvrdu uspeha Univerziteta odbrane.

- Njegovim osnivanjem napravljen je iskorak u daljem razvoju struke, nauke i obrazovanja u sistemu odbrane, u skladu sa najvišim svetskim standardima. Ova visokoobrazovna institucija je po mnogo čemu specifična kao i vojnički poziv. To je mesto gde se poštuju istorija, tradicija i vekovima stvarane vrednosti, ali je i mesto gde se prate svetski trendovi, istakao je Nerić.

On je dodao da veliko poverenje u vojnu visokoobrazovnu instituciju obavezuje Univerzitet odbrane da bude još bolji, da bude čuvar tradicije i lider u budućnosti.

Prema rečima rektora Univerziteta odbrane general-majora prof. dr Mladena Vurune, iako je reč o najmlađem državnom univerzitetu Republike Srbije, on baštini postignuća ostvarena tokom više decenija uspešnog razvoja visokog obrazovanja u našoj vojsci.

- U tih nekoliko decenija, tačnije 166 godina, vojno obrazovanje je prešlo put od škole sa deset nastavnika do ustanove u kojoj 236 lica sa nastavničkim zvanjima sprovodi naučna istraživanja i obrazuje ljude za odbranu zemlje. Rezultati vojnog obrazovanja u proteklih vek i po bili su vidljivi u svim segmentima društva, a naročito tokom prelomnih istorijskih trenutaka koji su oblikovali naše kulturno, nacionalno i državno biće. Među studentima Univerziteta odbrane bilo je i predsednika vlade, ministara, poslanika, vojskovođa, predsednika Srpske akademije nauka, umetnika, narodnih heroja i istaknutih sportista, rekao je general Vuruna.

Ponosni na takvu prošlost, dodaje rektor, slobodno možemo reći da univerzitetski oblik organizovanja nudi i vrednost više.

- To je ona temeljna vrednost koja nam omogućava samostalnost, slobodu i odgovornost stvaranja. Vojna profesija je kreativna delatnost, satkana od stvaranja, poručio je general Vuruna i rekao da su do sledećeg dana Univerziteta odbrane najvažniji zadaci poboljšanje organizacije, efikasan rad budžetskog fonda za potrebe razvoja vojnog obrazovanja i neprekidno angažovanje na podizanju kvaliteta obrazovne i naučno-istraživačke delatnosti.

General Vuruna uručio je plakete Univerziteta odbrane Univerzitetu u Kragujevcu i Kopnenoj Vojsci Srbije. Takođe, dodeljena su priznanja najboljim kadetima, studentima i penzionisanim nastavnicima Univerziteta odbrane.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA