Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2015.

Ministar Gašić obišao



 Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je danas, sa saradnicima, privredno društvo „Prvi partizan“ a.d. Užice i tom prilikom pustio u rad dve nove linije za automatsku proizvodnju čaura u rekonstruisanoj hali „Čaure“.

Takođe, ministar Gašić je prisustvovao i potpisivanju četiri ugovora za potrebe Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane je potpisalo ugovore sa fabrikama namenske industrije „Milan Blagojević“ Lučani, čačanskom „Slobodom“ i užičkim „Prvim partizanom“.

Fabrika namenske u Užicu dogovorila je proizvodnju i isporuku Ministarstvu odbrane 1.693.800 komada metaka kalibra 5,56 milimetara koji su skoro uvedeni u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije.

Sa „Milanom Blagojevićem“ potpisana su dva ugovora za nabavku barutnih punjenja i pogonskog goriva za remont artiljerijskih i raketnih sistema u TRZ „Kragujevac“ čija je vrednost 485 miliona dinara, a ugovor o nabavci municijskih elemenata u vrednosti od 18 miliona dinara potisan je sa kompanijom„Sloboda“ a.d. iz Čačka.

Ministar odbrane je istakao da će u narednih nekoliko nedelja biti potpisani i ugovori sa ostalim fabrikama namenske industrije za dodatnih 600 miliona dinara.

- Danas smo pustili u rad dve nove linije za automatsku proizvodnju čaura koje će za dodatnih 30 odsto povećati kapacitet proizvodnje „Prvog partizana“. Ova fabrika od 2012. godine, kada je imala ukupan promet više od 3 milijarde dinara, do danas beleži rast prometa i ovu godinu završava sa više od 8 milijardi dinara ukupnog obima posla.  Rast obima posla pratio je i porast prosečne zarade radnika  u "Prvom partizanu", rekao je ministar Gašić.

On je rekao da je u planu otvaranje još jedne fabrike u Dautovcu, čime bi bio zaokružen investicioni ciklus od 33, 2 miliona evra, i omogućeni sigurniji i bezbedniji uslovi za rad radnicima koji rade u podzemnim delovima užičke namenske industrije.

Gašić je podvukao da je namenska industrija u protekle tri godine ostvarila značajne rezultate.

Govoreći o bezbednosti zaposlenih u tim fabrikama, ministar Gašić istakao je da je to jedan od prioriteta kada je reč o namenskoj industriji.

Generalni direktor "Prvog partizana" Dobrosav Andrić rekao je da će se uloženih 5 miliona evra, u danas otvorene dve linije za automatsku proizvodnju čaura, vratiti u narednih nekoliko godina i,  kao i ministar odbrane, istakao njihov značaj za doprinos budućem povećanju kapaciteta proizvodnje užičke namenske fabrike.

Današnjem obilasku fabrike prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i direktori namenskih industrija, a u ime Ministarstva odbrane ugovore je potpisao direktor Direkcije za nabavku i prodaju Uprave za snabdevanje Sektora za materijalne resurse pukovnik dr Aleksandar Bukvić. 

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA