Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.08.2015.

U čast srpskoj vojsci



Ekspedicija „Albanska golgota 100 godina kasnije” planirana je s ciljem prelaska preko albanskih planina, kako je to uradila i srpska vojska u Prvom svetskom ratu. Četiri hrabra momka nosiće ličnu sportsku opremu, hranu za prvih nekoliko dana, topiće sneg kako bi dobili vodu, montiraće bivak za privremeni boravak, spavaće u šatorima, orijentisaće se uz pomoć kompasa i po potrebi tražiti pomoć lokalnog stanovništva.

Ruta počinje u Peći, na 560 metara nadmorske visine i završava se u Draču, na obali Jadranskog mora. Procena je da će ekspedicija put od oko 280 kilometara preći za 15 do 20 dana.

Kapetan Nenad Mitrović, iz 204. vazduhoplovne brigade, i Marko Nikolić, Nemanja Nešković i Marko Marković, inače profesionalni planinari, odlučili su da tim gestom odaju poštovanje našem narodu koji je pre jednog veka prošao istim putem uz mnogo muke, napora i ljudskih gubitaka. Sto godina kasnije momci su između tri rute kojima je vojska koračala odabrali onu najtežu – od Peći do Drača, i na hodočašće odlaze bez ikakve logističke podrške.

– Krećemo početkom decembra, prevozom do Peći. Ideja nam je da odatle nastavimo peške, kroz Rugovsku klisuru, preko planine Čakor, i da dođemo do luke u Draču. Prema ranijem dogovoru, tamo bismo se ukrcali na brod francuske mornarice i otišli do Krfa. Kao i naši preci pre sto godina. I time je „Albanska golgota 100 godina kasnije” završena. Potom bismo, za našu dušu, u povratku obišli Srpsko vojničko groblje Zejtinlik i preko Kajmakčalana se vratili nazad – objašnjava kapetan Mitrović.

Momci su se informisali o putevima srpske vojske, istorijskim činjenicama, mogućim olakšicama, preprekama i problemima. Razgovarali su i sa istoričarima, koji su ih savetovali o izboru rute i pravcima povlačenja, pokazujući brojne stare mape na kojima je sve ucrtano.

– Od tri pravca povlačenja, jedan je odneo najviše života. Put preko Prizrena i Vezirovog mosta, koji je bio u potpunosti zaleđen, bilo je najteže savladati. Međutim, danas je tu izgrađen autoput, te ne predstavlja najveći i najteži izazov – kaže Marko Nikolić.

Vremena je dosta za kompletnu pripremu. Treba regulisati sve potencijalne administrativne probleme oko ulaska na teritoriju druge države i prelaska granice van graničnog prelaza. A ako do problema dođe, plan B uvek treba da postoji, jer oni neće odustati. Uz snažnu podršku kolega, hrabri momci planiraju da postignu nešto što do sada nije niko. Ranije su postojale slične akcije, ali ne ovako sprovedene – prelazilo se biciklima, automobilima ili samo manji deo peške.

Prema rečima Marka Markovića, put je neka vrsta hodočašća. Osnovni motiv je pešačiti u čast precima i odavanje počasti žrtvama. Ne idu da pokažu kako „to danas može brže”. Počastvovani su što će hodati putem srpske vojske i naroda, pređenog pre sto godina.

– Očekujemo da naiđemo na tragove povlačenja i prelaska preko Albanije – krajputaše, spomenike, grobove, na deo naše slavne istorije o kojoj se veoma malo zna. Poželite nam sreću i da se krajem godine vidimo bogatiji za novo, neverovatno i jedinstveno životno iskustvo – poručio je Marković.

Sanja ANĐELKOVIĆ