Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.07.2015.

Premijer Srbije i ministar odbrane posetili PD „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani



Premijer Srbije i ministar odbrane posetili PD „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj PlaniPremijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Privredno društvo „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, koje posluje u sklopu JP „Jugoimport SDPR“, gde su ga dočekali ministri odbrane i unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima. Rukovodstva „Jugoimporta SDPR“ i „Borbenih složenih sistema“ upoznali su premijera Vučića sa proizvodnim dostignućima novog pogona u Velikoj Plani nakon čega je usledio obilazak proizvodne hale i razgledanje dela proizvodnog programa, u kome su najistaknutiji samohodni top haubica 155 mm „NORA“, višenamensko oklopno borbeno vozilo „Lazar 2“ i oprema vojnika budućnosti „VB 10“.

– Ponosan sam onim što je ovde urađeno u protekle dve godine. Unapredili smo i usavršili proizvodnju koja je značajna za odbranu zemlje, ali pre svega za proizvodni proces i poslovanje „Jugoimporta SDPR“, za ostvarivanje zarade i dalje zapošljavanje, rekao je premijer i dodao da je proizvedeno šest „NORA“ koje su prodate Bangladešu, a od novembra će se proizvoditi 25 do 30 takvih složenih borbenih sistema na godišnjem nivou bez povećanja kapaciteta.

Premijer Srbije i ministar odbrane posetili PD „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj PlaniPremijer je najavio da će za Vojsku Srbije biti obezbeđeno 18 „NORA“.

- Naša Vojska će, umesto do 2018, kako je planirano, već početkom sledeće godine imati prvih šest, a zatim i ostalih 12, čime će već do 2016. godine biti ispunjen zahtev Vojske u tom pogledu. Ulazimo u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera, čime značajno povećavamo naše vojne i policijske helikopterske jedinice. Uskoro, do septembra sledeće godine, imaćemo u najboljem stanju i naše vazduhoplove, pet aviona MiG 29 i tri „dvadeset jedinice“. Radimo i na „Galebu 4“ i nadam se da ćemo uskoro uspeti da postignemo dobre dogovore. Od februara i marta ovde očekujemo početak serijske proizvodnje „Lazara 2“, najavio je premijer Vučić, posle obilaska pogona.

Premijer Srbije i ministar odbrane posetili PD „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani– Mi smo zemlja koja je uvek proizvodila oružje i oruđe. Ogroman je uspeh što Srbija može da proizvede tako složena borbena sredstva, na čemu zarađujemo novac i želimo da ga zarađujemo još više, naglasio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U prvoj fazi izgradnje proizvodnih pogona Poslovne jedinice „Morava“ u Velikoj Plani, 2013. godine u rad je pušten bravarsko zavarivački pogon, dok je u drugoj izgrađen pogon montaže. Treća faza izgradnje i opremanja odvijala se 2014. godine kada su u rad pušteni savremeni pogon za mašinsku obradu i izradu komponenti, hala za sečenje i savijanje limova, kotlarnica i sačmara. U toku je četvrta faza u kojoj se završava hala za proizvodnju artiljerijskih i drugih cevi, nova hala za montažu i lakirnica. Završetkom planiranih radova u pogonima će, pored proizvodnje artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila moći da se proizvode i druga složena sredstva naoružanja i vojne opreme i obavljaju usluge remonta. Time će se obezbediti važne komponente za proizvodnjun artiljerijskih oruđa i smanjiti zavisnost od uvoza.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA