Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.02.2015.

Saradnja sa Belorusijom u usponu



Delegacija Ministarstva odbrane Belorusije  boravi u Srbiji povodom održavanja odbrambenih konsultacija između dva ministarstva odbrane i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Prve odbrambene bilateralne konsultacije u istoriji srpsko-beloruskih odnosa održavaju se kao jedan od zaključaka posete ministra odbrane Bratislava Gašića Minsku  u novembru prošle godine.

Delegaciju Ministarstva odbrane Srbije predvodio je potpukovnik Goran Nestorović, zastupnik načelnika Odeljenja u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju, dok je na čelu beloruske delegacije bio pukovnik Dmitrij Mihajlovič Poverenij, vršilac dužnosti načelnika Uprave za MVS. U razgovorima je učestvovao i Andrej Metelica, savetnik za ekonomska i politička pitanja u Ambasadi Belorusije u Beogradu.

Tokom razgovora razmenjeni su stavovi o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa dve zemlje i dva ministarstva odbrane. Zajednički je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane u usponu, te da će se realizacijom planiranih aktivnosti tokom ove godine steći uslovi za njeno dalje intenziviranje.

Istaknuto je da je nedavnim potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, tokom posete ministra Gašića Belorusiji, stvoren formalno-pravni okvir za dalji razvoj i intenziviranje saradnje.

Potpukovnik Nestorović je zahvalio na iskazanoj podršci u vezi sa našim legitimnim naporima da očuvamo suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji, ali i na pomoći koju je Belorusija pružila tokom katastrofalnih poplava u maju prošle godine. Dodao je da naša strana čvrsto zastupa stav da se svi problemi moraju rešavati konsenzusom i dogovorom svih zainteresovanih strana, na miran i principijelan način.

Pukovnik Poverenij se saglasio sa stavom da je potrebno ujediniti napore kako bi se prevazišli realni izazovi i otvorena pitanja koji ugrožavaju mir i bezbednost u regionima obe države, naglasivši pritom da postoji puno sličnosti na kojima treba graditi saradnju u oblasti odbrane u narednom periodu.

 Iskazana je zainteresovanost da Belorusija  učestvuje kao posmatrač u realizaciji vežbe ~Balkan Response 2015~, sa mogućnošću da se ovaj vid vojno-vojne saradnje proširi u narednom periodu. Takođe, saglasni su sa unapređenjem vojno-obrazovne, ali i drugih vidova saradnje od obostranog interesa.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu, sa ukupno 12 aktivnosti.

Planirano je da, u okviru posete, beloruska delegacija  poseti  Univerzitet odbrane, Generalštaba Vojske Srbije i Vojni muzej.