Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.11.2014.

Bilateralne konsultacije sa SR Nemačkom




Delegacija Saveznog ministarstva odbrane Nemačke, koju predvodi zamenik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju kapetan fregate Markus Brugemajer, nalazi se u poseti Ministarstvu odbrane Republike Srbije, od 5. do 7. novembra 2014. godine, radi održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija i usaglašavanja aktivnosti za Plan bilateralne vojne saradnje.

Susret je potvrdio uspešnu saradnju, podršku daljem razvoju i utvrđivanju smernica saradnje u narednom periodu. Izvršena je detaljna i kvalitativna analiza realizovanih i usaglašavanje aktivnosti za 2015. godinu, koje oslikavaju potrebe dva sistema u oblasti odbrane i mogućnosti za njeno unapređenje.

Tokom zvaničnih razgovora načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac izrazio je zadovoljstvo nivoom ostvarene bilateralne saradnje u oblasti odbrane i nastavkom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija na kojima se operacionalizuju strateške smernice sa štabnih razgovora i susreta najvišeg nivoa. Podsetio je da je na prethodnim bilateralnim odbrambenim konsultacijama u Berlinu 2013. godine izražena zainteresovanost za zajedničko učešće u misiji ~EUTM Mali~. U periodu između održavanja konsultacija, zajedničkim naporima inicijativa je uobličena i operacionalizovana. Potpisan je Tehnički sporazum o angažovanju, a pripreme za početak zajedničkog angažovanja u Misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija su u završnoj fazi. Zajedničko angažovanje predstavljaće značajan iskorak i kvalitativno unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Zahvalio je Saveznom ministarstvu odbrane Nemačke na pomoći koju pruža vojnom školstvu kroz program „Pomoć u obuci i školovanju“. Posebno je istakao značaj unapređenja saradnje u oblastima ABHO i vojne medicine, kao i kroz zajedničke vežbovne aktivnosti.

Potpukovnik Brugemajer ocenio je bilateralnu saradnju u oblasti odbrane razvijenom, uz mogućnost kvalitativnog i kvantitativnog unapređenja u oblastima od obostranog interesa. Preneo je zainteresovanost za nastavak eventualnog zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama i ponovio podršku i spremnost za razmenu iskustava iz angažovanja u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i Evropske odbrambene agencije.

Usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu, a dogovorene aktivnosti omogućavaju nastavak saradnje u težišnim oblastima.

photoFOTOGALERIJA