Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.06.2014.

Avion tegljač mete ponovo leti



Avion tegljač mete ponovo letiPripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije obavili su prve letove na specijalnom avionu - tegljaču mete „super galeb“ N-62T koji posle višegodišnje pauze i završetka remonta aviona ponovo leti u sastavu 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu Batajnica.

Avion - tegljač mete N62T, kao deo sistema koji sačinjavaju sam vazduhoplov, uređaj za vuču mete UVM-82 i sama meta, jedinstven je u Vojsci Srbije i osnovna namena mu je omogućavanje što realnijih uslova uvežbavanja jedinica protivavionske artiljerije koji mogu u realnim uslovima bojevo dejstvovati po "živoj meti" koju avion vuče na sajli dužine do 2.000 metara. Avion ima mogućnost i nošenja i lansiranja radio-vođene mete za obuku u gađanju lovačke avijacije.
Avion tegljač mete ponovo leti
Vraćanje u upotrebu N62T ima višestruki značaj za Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu i Vojsku Srbije. Kako je u pitanju veoma specificno sredstvo, njgovo uvođenje u naoružanje otvara mogućnost i međunarodne vojne saradnje, odnosno ustupanja usluge vučenja meta državama koje nemaju tu mogućnost u svojim oružanim snagama

Posadu aviona „super galeb“ N62T čine dva člana: pilot i specijalista-letač operater i jedini je mlazni avion u sastavu Vojske Srbije čiju posadu pored oficira-pilota čine i podoficiri koji se biraju među najboljima iz tehničkog sastava eskadrila i dobijaju zvanje po završetku specijalističke obuke

Avion tegljač mete ponovo letiPre preuzimanja aviona, a nakon završetka remonta u remontnom zavodu Moma Stanojlović, u 252. školsko trenažnoj avijacijskoj eskadrili obavljena su dva probna leta. Pored provere aviona i svih sitema i zamene komponenti kojima je istekao vek upotrebe, avion - tegljač meta Super galeb ofarban je u specijalnu shemu bojenja kako bi bio što uočljiviji sa zemlje ali i atraktivnost nije zanemarana tako da se na repu aviona nalaze stilizovana državna obeležja. Nove boje Super Galeba osmislio je, u saradnji sa kolegama, major Robert Jelen iz 252. eskadrile.