Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.04.2014.

Otvorena izložba „Pištolji iz zbirke zapadnoevropskog oružja i opreme do 19. veka“



Povodom Dana Vojske Srbije, danas je u Vojnom muzeju na Kalemegdanu otvorena izložba „Pištolji iz zbirke zapadnoevropskog oružja i opreme do 19. veka“. Izložbu je otvorio pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković koji je tom prilikom rekao da istorija srpskog naroda obiluje važnim i sudbonosnim događajima, i da je jedan od najznačajnijih upravo 23. april 1815. godine, kada je podignut Drugi srpski ustanak.

- Stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde bili su siguran pokazatelj neminovnosti srpske pobede i garant postignutih uspeha. Ovi događaji potvrdili su težnje savremenika ka slobodnoj, nezavisnoj i moderno uređenoj državi u porodici evropskih zemalja. Izražavam izuzetno zadovoljstvo što mi je pripala čast da povodom najvišeg vojnog praznika, u jednoj od najznačajnijih institucija kulture u našoj zemlji, u prostoru koji odiše tradicijom, otvorim izložbu u okviru koje će vam biti predstavljeno više od hiljadu muzejskih predmeta, i nekoliko stotina pištolja, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, posetioci će videti prvi period razvoja pištolja, od vremena njegove pojave na bojnom polju tokom 16. veka do kraja primene sistema vatre na kremen polovinom 19. veka, da bi vremenom, usled raznih društvenih, političkih, ekonomskih ili socijalnih faktora, pištolj bio formiran kao zasebna konstrukcija oružja, vrlo određene namene kada je osigurao svoje mesto u naoružanju tokom narednih vekova.

Među 24 izložena predmeta su primerci izrađeni u radionicama i ateljeima najboljih evropskih majstora i umetnika svog doba, sa jasno izraženim osobenostima stilova konstrukcije i dekoracije, koji potiču iz Italije, Francuske i centralne Evrope. Najzanimljiviji je njihov uticaj na pištolje sa područja Balkana, tada pod vlašću Osmanskog carstva, kojim su neustrašivi ustanici predvođeni slavnim vojskovođama, Karađorđem i Milošem Obrenovićem, izvojevali prve pobede.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik dr Ivan Mijatović pozdravio je prisutne i istakao da je izložba otvorena simbolično, na najznačajniji dan za pripadnike Vojske Srbije.

Autor izložbe je kustos Vuk Obradović, a autor postavke dizajner Dušan Pešić. Zvuk kvarteta Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ upotpunio je svečanost otvaranja izložbe.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Државни секретар Милош Јанковић | FLV
Потпуковник Иван Мијатовић | FLV
Отварање | FLV