Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.04.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje Srbije i Italije



U okviru redovnih planiranih aktivnosti, u Ministarstvu odbrane danas je održan sastanak s ciljem usaglašavanja Plana bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu. Tom prilikom ocenjeno je da upravo uspešno završena zvanična poseta ministra odbrane Republike Srbije Nebojše Rodića Republici Italiji i razgovori sa ministarkom odbrane Robertom Pinoti i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga admiralom Luiđijem Binelijem Mantelijem potvrđuju opredeljenje da se kroz unapređenje saradnje u oblasti odbrane značajno doprinese jačanju ukupnih odnosa dve zemlje. Posebno je izraženo zadovoljstvo što su, nakon zvaničnih razgovora, u okviru obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata dva ministra prisustvovala promociji knjige „Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“, potvrđujući tradicionalno dobre i prijateljske odnose.

Saradnja u oblasti odbrane ocenjena je razvijenom, uz prostor za dalje kvantitativno i kvalitativno unapređenje. Karakterišu je susreti visokog nivoa, bilateralne vojno-bezbednosne konsultacije i veliki broj aktivnosti.

Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Konjikovac izrazio je zadovoljstvo stepenom usaglašenosti Tehničkog sporazuma između dva ministarstva odbrane, s ciljem stvaranja uslova za zajedničko angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu UNIFIL. On je preneo zahvalnost Republici Italiji za podršku Republici Srbiji na putu evropskih integraciji i profesionalnom angažovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Italije u sastavu KFOR na doprinosu stabilnosti i postizanju trajnog mira.

Izaslanik odbrane Republike Italije pukovnik Papalardo istakao je spremnost italijanske strane za razmenu iskustava po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja EU, angažmana u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i Evropske odbrambene agencije. On je istakao da saradnja u oblasti obrazovanja zauzima posebno mesto u saradnji dva ministarstva. Vojna medicina prepoznata je kao oblast u kojoj je moguće sarađivati uspešno, efikasno i u kontinuitetu.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane za 2014. godinu. Planirane aktivnosti omogućavaju nastavak saradnje u težišnim oblastima - školovanja i usavršavanja, vojno-vojne saradnje, obaveštajno-izviđačke delatnosti i vojnomedicinske saradnje.