Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.04.2014.

Muzičko scenski događaj „Amanet“ u Lazarevcu



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara Srbije „Kolo“ izveli su večeras u Centru za kulturu u Lazarevcu muzičko scensko delo „Amanet“ u čast obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

„Amanet“ je svojevrstan umetnički prikaz golgote i vaskrsa Srbije u Velikom ratu. Iz bogatog literalnog i muzičkog nasleđa vezanog za stradanja i pobede u Prvom svetskom ratu stvorena je odgovarajuća muzičko-scenska celina. Muzičko scenska freska predstavlja izbor iz tekstova o događajima u Prvom svetskom ratu, odnosno o tome kako se Srbija borila i izašla kao pobednik.

Neposredno pre toga, održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili direktorka Centra za kulturu Lazarevac Stela Stanišić, načelnik Umetničkog ansambla potpukovnik Stanislav Stojiljković, reditelj Vladimir Lazić i v.d. direktora ansambla „Kolo“ Dragan Milinković. Oni su govorili o projektu „Amanet“ i saradnji dva ansambla u godini obeležavanja veka od Prvog svetskog rata.

Lazarevac je prvi grad u Srbiji, ali ne i poslednji, u kome je „Amanet“ izveden posle premijere u beogradskom Domu Vojske Srbije.
Pored poznatih muzičkih motiva naših kompozitora Stanislava Biničkog, Davorina Jenka i ostalih, urađene su i originalne kompozicije specijalno za ovaj muzički događaj, autora Dragana Kneževića i Dobrosava Vasića. Ansamblom i horom dirigovali su mr Ivona Eklemović i Pavle Medaković.

Program je izveden uz nekoliko muzičkih numera, među kojima su „Marš cara Dušana“, „Most“, „Svita“, „Ja sam ja, Jeremija“, „Marš na Drinu“, „Marširala kralja Petra Garda“, i „Vostani Serbie“, a u filmskom delu učestvovali su Ljiljana Stjepanović, Mihajlo Janketić, Marko Nikolić, Milorad Mandić, Nenad Ćirić, Viktor Savić i ostali dramski umetnici.





photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



"Аманет" | FLV