Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Bugarskom



Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Republike Bugarske u Beogradu potpukovnik Petar Petrov potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Bugarske.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo nivoom dostignute saradnje u oblasti odbrane i tendencijom daljeg unapređenja. Broj planiranih aktivnosti u 2014. godini, u uslovima ograničenih budžeta, predstavlja nastavak saradnje u težišnim oblastima, kao i uspostavljanje saradnje u domenu vojne geografije.

Nedavni razgovor dva ministra odbrane u Sofiji pokazao je da postoji visok stepen razumevanja i opredeljenost dva ministarstva odbrane za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Težišne oblasti saradnje su obuka i izvođenje zajedničkih vežbi, kao i saradnja u oblasti kodifikacije, budžetiranja i finansija, vojnog obrazovanja, ljudskih resursa, odnosa sa javnošću, vojne policije, vojne geografije i vojne medicine.