Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2014.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane primio šefa NATO vojne kancelarije za vezu



Pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović primio je danas dosadašnjeg i novopostavljenog šefa NATO vojne kancelarije za vezu, brigadnog generala Ornela Barona i brigadnog generala Lučija Batu, u nastupno-oproštajnu posetu koja je organizovana u okviru primopredaje dužnosti.

Analizirajući dosadašnju saradnju Ministarstva odbrane i vojne kancelarije za vezu sa NATO u Beogradu, ocenjeno je da je ona na potrebnom nivou i ujedno su sagledane mogućnosti za njeno dalje unapređenje. S tim u vezi, kao mogući doprinos u narednom periodu istaknuto je intenzivnije uključivanje pripadnika NATO vojne kancelarije za vezu u koordinaciji i realizaciji aktivnosti kroz predviđene mehanizme Programa Partnerstvo za mir, kao i primeni praktičnih aktivnosti iz Individualnog programa partnerstva i aktivnosti iz programa za izgradnju integriteta. Naglašen je značaj potpisivanja sporazuma PzM/SOFA.

Tokom razgovora istaknuta je važnost obezbeđenja sigurnosti svih građana Kosova i Metohije i potenciran je značaj zadržavanja postojećeg nivoa snaga KFOR-a na terenu, kao faktora stabilnosti i bezbednosti na KiM, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Analizirani su i postojeći mehanizmi saradnje u okviru Programa PzM i posebno istaknut značaj Koncepta operativnih sposobnosti u unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.