Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.02.2014.

Saradnja sa Norveškom



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac, boravila je od 4. do 6. februara u uzvratnoj poseti Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške, u okviru održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija, potpisivanja Protokola o saradnji u oblasti izgradnje integriteta, kao i usaglašavanja i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje.

Delegacija se u Oslu sastala sa predstavnicima Uprave za međunarodnu bezbednosnu i odbrambenu politiku Ministarstva odbrane, Odeljenja za Balkan Ministarstva spoljnih poslova i obišla vojnomedicinsku bazu, Međunarodni centar Oružanih snaga Kraljevine Norveške i Centar za učenje na daljinu.

U razgovorima su prezentovana dostignuća Ministarstva odbrane Republike Srbije u procesu reforme sistema odbrane, sa posebnim naglaskom na doprinos u oblasti pristupanja Srbije Evropskoj uniji, odnos prema NATO i mehanizmi saradnje, regionalni aspekti bezbednosne politike Srbije i dalji planovi za unapređenje regionalne saradnje u oblasti odbrane. Takođe, prezentovani su norveški stavovi o saradnji sa NATO i Evropskom unijom, trenutnom angažovanju u mirovnim operacijama i planovima za naredni period.

Tokom posete potpisan je Protokol o saradnji u okviru projekta izgradnje integriteta. Cilj projekta je da se identifikuju rizici od korupcije/neetičkog ponašanja u institucijama sektora odbrane u zemljama Jugoistočne Evrope. Projekat će obuhvatati izradu analiza potreba prilagođenih specifičnostima svake od zemalja.

Pukovnik Konjikovac ocenio je saradnju u oblasti odbrane sa Norveškom kao izuzetno značajnu i zahvalio je na dosadašnjoj pomoći. Podsetio je da su dve tradicionalno prijateljske države pokazale zavidan nivo saradnje učešćem u mirovnoj operaciji u Čadu 2009. i 2010. godine i preneo spremnost Ministarstva odbrane da razmotri mogućnost ponovnog zajedničkog angažovanja sa Norveškom u nekoj od misija UN.

Bilateralna vojna saradnja sa Kraljevinom Norveškom nalazi se u vrhu prioriteta Ministarstva odbrane, ne samo kada je reč o težišnim oblastima, kao što su obrazovanje ili vojnomedicinska saradnja, već i u onim oblastima koje su u inicijalnoj fazi, poput energetske efikasnosti. S tim u vezi, prezentovao je predloge projekata Ministarstva odbrane i zamolio norvešku stranu da razmotri mogućnost učešća na nekim od njih.
Zamenica generalnog direktora za bezbednosnu politiku u Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške Nina Borgen Bakevol izrazila je zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje, posebno kada je reč o regionu Balkana i ocenila pozitivno inicijativu Srbije da preuzme vodeću ulogu u balkanskim vojnomedicinskim snagama.

Namere Srbije da uveća broj pripadnika u multinacionalnim operacijama su impresivne i Ministarstvo odbrane Kraljevine Norveške spremno je da podrži tako značajne projekte u meri u kojoj trenutna budžetska ograničenja dozvole. Prenela je da je su obezbeđena značajna sredstva za podršku u doopremanju postojeće Lake poljske bolnice.

Norveška je iskreno posvećen prijatelj Srbije, nastojaće da ubrza završetak započetih projekata i napravi korak dalje u otvaranju prostora za nove oblasti saradnje.

Nakon konsultacija, usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu.