Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.01.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Kraljevinom Holandijom



Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac primio je dvočlanu delegaciju Kraljevine Holandije, koju predvodi izaslanik odbrane potpukovnik Robert Verbruh.

Pukovnik Konjikovac je ocenio da je saradnja u oblasti odbrane sa Kraljevinom Holandijom razvijena i da postoji visok procenat realizacije planiranih aktivnosti, koje u potpunosti odslikavaju težišne oblasti saradnje. On je istakao neophodnost definisanja pravnog okvira za saradnju usaglašavanjem i potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između dva ministarstva, kao i realizaciju susreta visokog nivoa, radi definisanja strateških smernica za dalju saradnju.

 Konjikovac je zahvalio na pomoći koju Kraljevina Holandija  pruža u reformi sistema odbrane Republike Srbije, dosadašnjim donacijama, organizaciji kurseva prava u oružanim sukobima i civilno vojnih odnosa, kao i na daljoj podršci u razvoju projekta Podoficir.

Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju izrazio je i zadovoljstvo proširenjem saradnje u oblasti pripreme pripadnika Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama, kao i mogućnostima za razmenu iskustava iz „Projekta osposobljavanja mladih za vojne veštine“ i aktivnosti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Potpukovnik Verbruh je istakao nameru Kraljevine Holandije da radi na aktivnom unapređenju saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Srbijom uprkos budžetskim restrikcijama. Posebno je zahvalio Ministarstvu odbrane na pozajmici eksponata Vojnog muzeja raonika – diverzione naprave, Železničkom muzeju u Utrehtu, povodom obeležavanja 300 godina od Utrehtskog mira.

Na sastanku je usaglašen i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i  Kraljevine Holandije za 2014. godinu.