Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.01.2014.

U Domu Vojske otvorena izložba fotografija



Prva samostalna izložba fotografija stalnog saradnika magazina „Odbrana“ Dušana Atlagića – „Vojska Srbije“, otvorena je večeras u Maloj galeriji Doma Vojske. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Rodić, državni sekretar Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, kao i brojni saradnici, prijatelji i gosti.

Izložbu je otvorio načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Petar Bošković. On je istakao da je Atlagić uvek bio „čovek s dušom“.

- Tu dušu je uspeo da projektuje kroz objektiv. On ima veoma prepoznatljivu fotografiju, i ne čudi što je saradnik brojnih novina i magazina. Na velikom broju naslovnih strana magazina „Odbrana“ nalaze se upravo fotografije Dušana Atlagića, rekao je pukovnik Bošković.

Goste su pozdravili direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković i autor Dušan Atlagić, a o njegovom stvaralaštvu govorili su vojni analitičar Aleksandar Radić i fotograf Nemanja Pančić.

Potpukovnik Marković istakao je da je autor izložbe već nekoliko godina posvećen temi – Vojska Srbije, te da je dugo pripremao izložbu, pažljivo birao fotografije i složio mozaik koji daje lepu sliku o našoj vojsci.

- Dušan je nedavno proglašen za najuspešnijeg saradnika magazina „Odbrana“ za 2013. godinu, te je izložba naša mala nagrada njemu. Priznanje je zasluženo, i dolazi u prave ruke, što pokazuje i prisustvo vojnog vrha i brojnih posetilaca večeras na otvaranju. Ovom tematskom izložbom fotografija, a i uz nekoliko prethodnih, mi pokušavamo da skrenemo pažnju na bogato blago našeg Foto arhiva, i trudićemo se da praksa postanu izložbe naših fotoreportera kako bismo češće imali tematske izložbe fotografija, rekao je direktor Medija centra.

Aleksandar Radić naglasio je da je Atlagić napravio izvrsne dokumente koji će ostati trajno svedočanstvo postojanja i rada Vojske Srbije.

- Sjajan potez Medija centra „Odbrana“ da ljude, koji su entuzijasti, dovede u vojnu ustanovu da rade ono što najbolje znaju. Spojili su entuzijazam prema vojsci i svoje fotografsko zanatsko umeće, i tako napravili dokumente o našoj vojsci, rekao je Radić i izrazio želju da za nekoliko godina vidi novu izložbenu postavku fotografija Dušana Atlagića.

Nemanja Pančić pohvalio je autorovu modernu i profesionalnu viziju Vojske Srbije na fotografijama, a Atlagić je pozdravio prisutne i zahvalio svim saradnicima.

Kao stalni saradnik magazina „Odbrana“, Atlagić je na izloženih 80 crno-belih fotografija, nastalih u prethodne četiri godine, zabeležio autentične situacije vojnih vežbi, gađanja, izviđanja, svečanosti i parada. Ono što posebno privlači pažnju jeste fokus na čoveka-vojnika, od početka do kraja lanca komandovanja. Iako strastveni ljubitelj avijacije i letenja, istom strašću „aterirao“ je među tenkove i oklopna vozila, puške i topove, maskirne uniforme i opasače, te podjednako uspešno ovekovečio težinu i ozbiljnost časnog vojničkog poziva.

Dinamičnost izloženih foto zapisa svedoči da je autor postajao deo vežbe, akcije, stroja, uprkos oštroj zimi, nemilosrdnoj kiši i bojevoj municiji, a sve zarad autentičnosti. Uniformnost, jedna od glavnih asocijacija na vojsku, naglašena je kroz estetiku crno-bele fotografije. Upravo taj efekat pojačava utisak borbe, poručujući da je često za istinsko sagledavanja nekog objekta ili fenomena neophodno zanemariti boje.

Izložbena postavka otvorena je do 30. januara, a izbor crno-bele fotografije odraz je dublje simbolike i svojevrsni je omaž Foto centru magazina „Odbrana“.







photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Петар Бошковић, начелник Управе за односе с јавношћу | FLV
Изложба | FLV