Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2014.

Potpisan Protokol o saradnji sa Radio-televizijom Srbije



Ministar odbrane Nebojša Rodić i vršilac dužnosti generalnog direktora Radio-televizije Srbije Nikola Mirkov danas su u Medija centru „Odbrana“ potpisali protokol o saradnji te dve institucije. Reč je o dokumentu koji, uvažavajući dugogodišnju plodotvornu saradnju sistema odbrane i nacionalne televizije, definiše međusobne odnose u oblasti medijskog praćenja aktivnosti Vojske i Ministarstva. Protokol se posebno bavi saradnjom vezanom za snimanje i emitovanje emisije „Dozvolite“ i aktivnosti koje će sistem odbrane sprovoditi tokom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Ministar odbrane Nebojša Rodić rekao je da Protokol služi za podsećanje na prethodna vremena i obaveza za vreme u kome jesmo, ali da stvara i dobru projekciju za ono što u budućnosti treba da bude i Vojska Srbije i RTS. Nacionalna medijska kuća i Vojska jesu, kako je podvukao ministar Rodić, prepoznatljivi simboli srpskog naroda.

Rodić je zahvalio Nikoli Mirkovu što je prepoznao potrebu da se potpiše novi dokument o saradnji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane.

Nikola Mirkov, v.d. generalnog direktora RTS rekao je, posle potpisivanja Protokola da Vojska Srbije danas predstavlja čuvara tekovina koje su ugroženije nego ikad. Sećanja na njenu ulogu su godinama, rekao je Mirkov, bila potiskivana preuveličavanjem značaja novije istorije.

– Kriza sećanja izložena su danas u kanonadi krivotvorenih činjenica, nadrinaučnih interpretacija i neretko zlom namerom prema narodu koji Vojska predstavlja. Stoga stogodišnjica Velikog rata poziva nas da se suočimo najpre sa sopstvenim zaboravom i nehajem prema sopstvenim precima kako glasovitim, tako i onim mnogim, anonimnim – rekao je Mirkov. On je rekao da danas rodoljublje treba dosegnuti upoznavenjem sebe, znanjem svoje istorije, saosećanjem, empatijom, čestitim radom, tolerancijom, trpeljivošću, solidarnošću... Nikola Mirkov izrazio je nadu da će učinak saradnje nadmašiti namere i sadržaj dokumenta koji je potpisan.

Potpisivanju Protokola, pored predstavnika medija, prisustvovali su i državni sekretar u Minstarstvu odbrane Zoran Đorđević, načelnik Uprave za odnose sa javnošću MO pukovnik Petar Bošković, direktor TV programa RTS Vladan Čkrkić i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS Nenad Lj. Stefanović.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Потписивање протокола | FLV
Министар одбране Небојша Родић | FLV
Вршилац дужности генералног директора РТС Никола Мирков  | FLV