Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.01.2014.

Poseta fabrici „Milan Blagojević – namenska“ u Lučanima



Ministar odbrane Nebojša Rodić posetio je danas preduzeće „Milan Blagojević – namenska a.d“ Lučani, gde je sa direktorom tog renomiranog proizvođača jednobaznih i dvobaznih baruta i raketnih goriva, Radošem Milovanovićem razgovarao o aktuelnom trenutku poslovanja fabrike.

Ministar Rodić je posle sastanka sa menadžmentom preduzeća obišao pogone energetike, celuloida i školjki i B pogon za proizvodnju raketnih goriva i jednobaznih baruta, gde se u razgovoru sa zaposlenima interesovao za tehnološki proces i uslove rada. On je, kako je istakao, drugi put u Lučanima za veoma kratko vreme radi realizacije dogovora sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, u vezi stvaranja optimalnog okvira za još uspešniji rad srpske namenske industrije.

– Nije neuobičajeno za direktora Milovanovića i mene da imamo susrete nedeljom. Danas sam tu i da domaćinima predočim zakonska rešenja Vlade Srbije koja se tiču broja zaposlenih po svim osnovama, sa jasnom porukom da se broj zaposlenih mora smanjivati a stepen angažovanosti na poslovima povećati. Cilj je da do 31. decembra ove godine smanjimo broj zaposlenih u namenskoj industriji za deset procenata – istakao je ministar Rodić.

Prema njegovim rečima, ta industrija je privilegovana, jer je u pojedinim segmentima javnog sektora predviđeno i tri puta veće smanjenje broja zaposlenih, uz napomenu da od 1. januara u sektoru namenske industrije neće biti novih zapošljavanja bez saglasnosti Ministarstva odbrane.

Ministar Rodić je istakao da od predstavnika užičkog „Prvog partizana“ i lučanskog preduzeća očekuje agresivan nastup na predstojećem Sajmu malokalibarske municije u Las Vegasu kako bismo postali još prepoznatljiviji na američkom tržištu.

– Ono što smo danas videli prilikom obilaska preduzeća „Milan Blagojević – namenska a.d“ pokazuje i da je neophodno da budemo bolje koordinisani kako se ne bi događalo da su proizvodi ove fabrike atraktivni za rumunske i bugarske kupce a da nisu dobri za kupce u Srbiji. Nama je bitan svaki dinar, svaki cent i neodrživo je da se proizvodi koje mi proizvodimo kupuju od onih koji u nama vide samo tržište.

Prema rečima ministra odbrane, tokom naredne sedmice u Beogradu će biti održan sastanak tri direktora fabrika iz sektora namenske industrije, sa predstavnicima Vojnotehničkog instituta i Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane na kome će biti reči o tome šta treba uraditi da se unapredi ciklus poslovanja, kako bi se u najvećoj mogućoj meri smanjila zavisnost od uvoza.

Direktor preduzeća „Milan Blagojević – namenska a.d“ Radoš Milovanović, izrazio je zadovoljstvo što je sa saradnicima, tokom druge posete ministra odbrane u veoma kratkom roku, bio u prilici da ga upozna sa mogućnostima, kapacitetima, opremom i kadrovima preduzeća.

– Dobili smo i instrukcije za poslovanje u godini pred nama, pre svega što se tiče uposlenosti, ali i u vezi smanjenja troškova, što je neophodna mera u vremenu u kome poslujemo.

Preduzeće „Milan Blagojević – namenska a.d“ Lučani je deo odbrambene industrije Srbije i danas u oblasti proizvodnje jednobaznih, dvobaznih baruta i raketnih goriva predstavlja priznatog proizvođača. Posluje kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa u kome je 67,78 procenata kapitala u vlasništvu države i zapošljava oko hiljadu i sto radnika. Fabrika, koja izvozi u 26 zemalja sveta, u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi, poseduje Serftifikat sistema menadžmenta kvalitetom ~ISO~ 9001.

photoFOTOGALERIJA