Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.11.2013.

Potpisan Sporazum o kodifikaciji sa Ukrajinom



Delegacija Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse učestvovala je od 5. do 7. novembra na drugoj Svetskoj konferenciji o kodifikaciji koja je održana u Kopenhagenu pod pokroviteljstvom NATO komiteta za kodifikaciju AC/135. U toku Konferencije potpisan je bilateralni Sporazum o kodifikaciji između ministarstava odbrane Srbije i Ukrajine. Sporazum su potpisali direktor Direkcije pukovnik Zoran Spasojević i direktor Nacionalnog kodifikacionog biroa Ukrajine potpukovnik Aleksandar Kumeda. Ovim sporazumom biće obezbeđena bolja saradnja u kodifikaciji sredstava zajedničkog porekla kao i naoružanja proizvedenog u Ukrajini.

Kodifikacija je danas svetski proces i prisutna je u 66 zemalja sa tendencijom stalnog povećanja broja učesnika. Konferencija u Kopenhagenu je pokazala da se oblast kodifikacije menja velikom brzinom u skladu sa zahtevima vremena, ograničenim finansijskim resursima i postojećim mogućnostima informacionih tehnologija.

Republika Srbija je svojim prisustvom na Konferenciji obezbedila i ispunjenje preostalih formalnih uslova za dobijanje statusa naprednog člana ~Tier-2~ kodifikacionog sistema, što će biti realizovano do kraja godine.