Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2013.

Šezdeset pet godina Vojnotehničkog instituta



Svečanim skupom u Žarkovu danas je obeležena jubilarna, šezdeset peta godišnjica Vojnotehničkog instituta, vodeće naučnoistraživačke ustanove u Srbiji, koja se bavi istraživanjem i razvojem sredstava naoružanja i vojne opreme.

Skupu su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Rodić sa članovima kolegijuma, predstavnici obrazovnih ustanova i preduzeća namenske industrije Srbije i brojni gosti.

Direktor Vojnotehničkog instituta, pukovnik doc. dr Zoran Rajić, osim o aktuelnom trenutku kada je reč o toj ustanovi, i planovima za budućnost, podsetio je i na ono što je urađeno u proteklih pet godina.

- U naoružanje i vojnu opremu uveli smo 26 novih sredstava, a 14 sredstava iz razvoja na završnim je ispitivanjima. Otvorene su nove laboratorije – za tekstil i kožu, metalne materijale i za optoelektroniku.  Renovirani su aerotunel T-38 i opitna stanica za raketne motore, a treba napomenuti i to da je VTI 2009, 2011, i 2013. bio najveći izlagač na međunarodnoj izložbi NVO „Partner” – rekao je pukovnik Rajić, napomenuvši da su zadaci za naredni petogodišnji period, početak novih projekata, podmlađivanje naučnoistraživačkog kadra, zadržavanje statusa naučnoistraživačke ustanove dobijenog 2010. godine, opremanje laboratorija i preseljenje sa lokacije Kumodraž.

Povodom  65 godina postojanja i rada, na svečanosti su pripadnicima Instituta uručene nagrade. Direktor VTI-a uručio je plaketu Arhimed dr Jovanu Isakoviću, diplomiranom inženjeru za izuzetan naučni i stručan doprinos u realizaciji naučnoistraživačkih zadataka.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Свечаност | FLV