Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2013.

Veliki školski čas u Šumaricama



Scenskim prikazom poeme "Neka čovečanstvo pogleda na sat", pesnika Slobodana Pavićevića danas je u spomen parku "Šumarice" održana tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas", u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Manifestacijom "Veliki školski čas" kraj spomenika streljanim đacima i profesorima gimnazije, kojoj su prisustvovali i predstavnici vlade, ličnosti javnog života, diplomatski kor i građani, Kragujevac i Srbija svake godine u svet šalju poruku da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata kada su nemačke fašističke snage u znak odmazde u tom gradu streljale više hiljada nedužnih civila.

"Veliki školski čas" počeo je intoniranjem himne "Bože pravde", a potom su vence kraj humki streljanih položili predsednik Nikolić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, delegacija prve kragujevačke gimnazije, predstavnici Vojske Srbije, ambasadori Nemačke, Izreala, Bosne i Hercegovine i Belorusije, kao i predstavnici ambasada Palestine, Rusije i Slovačke, SUBNOR-a i drugih organizacija.

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljale više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Republike Srbije u Drugom svetskom ratu.

Tanjug