Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2013.

Delegacija Ministarstva odbrane učestvovala u radu komiteta ~SEDM ~



Delegacija Ministarstva odbrane koju je predvodio načelnik Odeljenja za multilateralu Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac učestvovala je na 30. sastanku Komiteta za političko-vojno upravljanje i 29. sastanku Koordinacionog komiteta Procesa saradnje ministara odbrane u JIE ~(SEDM)~, koji su održani od 17. do 19. septembra 2013. godine u Bukureštu.

Komitet za političko vojno upravljanje ~(Politico Military Steering Committee – PMSC)~ predstavlja upravljačko telo za Multinacionalne mirovne snage JIE~ (Multinational Peace Force Southeastern Europe – MPFSEE)~ i njihovu operativnu komponentu u vidu brigade za očuvanje mira u JIE ~(Southeastern Europe Peacekeeping Brigade – SEEBRIG)~. Na sastanku je razgovarano o aktivnostima ~SEEBRIG~, budžetu i personalnim pitanjima vezanim za funkcionisanje ove brigade, kao i mogućnostima za njeno angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Koordinacioni komitet ~SEDM~ je zadužen da nadgleda i daje političke smernice za sve projekte koji se iniciraju u okviru ove inicijative. Tom prilikom, učesnici sastanka su diskutovali o projektima kao što su serija vojnih vežbi ~SEESIM~, Interkonekcija vojnih bolnica – ~IMIHO~, Uloga žena lidera u oblasti odbrane i bezbednosti i Inicijativa za izgradnju integriteta.

Tokom sastanka, posebna pažnja je posvećena predstojećem sveobuhvatnom ministarskom sastanku, koji se održava od 1. do 3. oktobra 2013. godine na Brdu kod Kranja u  Sloveniji.