Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.08.2013.

Promocija rezervnih oficira



U svečanoj sali Vojne akademije danas je održana svečanost promocije rezervnih potporučnika generacije «Mart 2013». Školovanje za rezervne oficire završilo je 40 slušalaca: 11 roda oklopnih jedinica, 9 roda artiljerije, 10 ARJ PVD i 10 roda inžinjerije.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić je istakao značaj školovanja rezervnih oficira za sistem odbrane, a posebno za Vojsku Srbije s aspekta uspešne popune i pripreme za odbranu zemlje.

- Zemlju mogu braniti obučeni i pripremljeni ljudi, što se najuspešnije postiže obrazovanjem koje je nezamenljivo da bi se dostigle najviše sposobnosti sistema kao celine i pojedinaca koji ga čine. Profesionalni sastav Vojske Srbije za vas je oslonac u popuni, obuci i izvođenju borbenih dejstava, a vi ste nepresušna snaga za vojsku. Naš sistem danas dobija još jednu kvalitetnu generaciju, spremnu za velike napore, velika iskušenja, i generaciju mladih koji će biti nosioci proverenih vrednosti i zadataka u misijama naše vojske, rekao je pukovnik Jelić.

Načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna uručio je priznanja najboljima u rangu, potporučnicima Stefanu Mitroviću, Bojanu Anđeliniću i Iztoku Suši.

Obraćajući se prisutnima u ime svih slušalaca, prvi u rangu potporučnik Mitrović, istakao je da je današnja svečanost možda skromna, i u odnosu na srpsku i vojnu oficirsku tradiciju mala, ali nije beznačajna.

- Za nas koji smo danas ovde pred vama ona ima duboko značenje. Danas stičemo ne samo pravo, nego i čast, da sebe nazivamo oficirima. Porodice mogu da budu ponosne što u svojim krugovima imaju oficire, a od danas Srbija može da ubeleži 40 novih imena sebi na pomoć. Za nas je ovaj trenutak kruna proteklih šest meseci. Ponosan sam na sve nas mlade koji smo se svojom voljom stavili na raspolaganje zemlji, i na energiju, elan i upornost koje smo imali. Činjenicu da stojim danas ovde ne smatram samo ličnim uspehom, već uspehom svih nas, rekao je potporučnik Mitrović.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Миле Јелић | FLV
Први у рангу Стефан Митровић | FLV
Промоција | FLV