Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2013.



Povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u sredu 13.februara u 19.00 časova, biće održan  koncert Prvog beogradskog pevačkog društva pod upravom Svetlane Vilić, dirigenta i umetničkog rukovodioca hora.

Na programu su dela Josifa Marinkovića, Davorina Jenka, Miodraga Govedarice, Stevana Stojanovića Mokranjca, Vojislava Ilića, Marka Tajčevića, Kornelija Stankovića i drugih autora.

U programu učestvuje i glumac Ljubivoje Tadić koji će kazivati odlomke iz predstave „Tesla ili prilagođavanje anđela“ Stevana Pešića. Ulaz je besplatan.

Prvo beogradsko pevačko društvo osnovano je na praznik Sv. Vasilija Velikog, 14. januara 1853. godine. Vremenom je preraslo u nacionalnu instituciju, koja čuva i nastavlja srpsku muzičku i duhovnu tradiciju. Izuzetno bogat istorijat Prvog beogradskog pevačkog društva predstavlja, ujedno, i istoriju duhovnog i kulturnog izgrađivanja naše zemlje. Ovaj najstariji hor u Srbiji je, u svojstvu kraljevskog ambasadora kulture Srbije, nastupao pred najvećim vladarima Evrope. Kao hor Kraljevskog Dvora, učestvovao je na ceremonijama krunisanja svih srpskih vladara i intronizacijama patrijaraha Srpske crkve.

Dirigenti i horovođe Društva su bili najznačajniji kompozitori i dirigenti Srbije: Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, Josif Marinković, Davorin Jenko, Stanislav Binički, Kosta Manojlović, Stevan Hristić, Miloje Milojević, Aleksandar Gavanski, Vojislav Ilić, Dimitrije Stefanović, Dušan Miladinović, Bojan Suđić, Divna Ljubojević, Vladimir Milosavljević... Svoje zlatno doba Društvo je doživelo tokom tridesetogodišnjeg rada najčuvenijeg srpskog kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca, u svojstvu umetničkog rukovodioca i dirigenta. Evropske novine pisale su, u prošlom veku, o Društvu kao o jednom od najboljih horova sveta tog vremena.

Od januara 2004. godine, u svojstvu dirigenta i umetničkog rukovodioca hora je Svetlana Vilić. Predsednik hora je protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Saborne crkve u Beogradu. Društvo sa velikim uspehom održava turneje i koncerte u zemlji i svetu. Redovno peva na nedeljnim i prazničnim bogosluženjima u Sabornom hramu u Beogradu. Pod najvišom je zaštitom i pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog.