Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2013.

Sećanje na Novosadsku raciju



Grad Novi Sad, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska opština danas su zajedno obeležile 71 godinu od tragične Novosadske racije. Manifestaciji su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici svih verskih zajednica, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i mnogi drugi.

U podne su predstavnici Novog Sada, Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske opštine zajedno položili vence na plato spomenika „Porodica“ na Keju žrtava Racije. Prigodnim govorom i besedama prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada, Isak Asiel Vrhovni rabin Srbije i episkop bački Irinej koji je, uz sasluženje pravoslavnog sveštenstva i đakona, služio pomen žrtvama.

Povodom obeležavanja godišnjice novosadske racije, na novosadskom kupalištu „Štrand“ otkrivena je i spomen ploča brojnim nevinim žrtvama ovog fašističkog pogroma.

Posle verskih obreda, s broda Rečne flotile Vojske Srbije, predstavnici Srbije i Mađarske spustili su vence u vode Dunava.
Ministar Vučić rekao je da je ponosan na današnje obeležavanje godišnjice s porukom mira i ljubavi, i da je zahvalan zameniku premijera Mađarske što je došao u Novi Sad.

- Danas smo razgovarali o unapređenju saradnje i prijateljstva dve zemlje i uveren sam da je ovo još jedna važna stvar, ne samo za stabilnost u regionu, već i za konkretne poteze kojima ćemo pokazati da naše zemlje mogu napred i da naši narodi mogu još bolje i uspešnije da sarađuju. Kruna svega je lečenje problema koje smo imali u prošlosti i mislim da prevazilaženjem svih neslaganja moramo da uspostavimo ne samo bolje političke već i ekonomske odnose, rekao je ministar Vučić.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima svih verskih zajednica i ambasadorima Izraela i Mađarske, koji su prisustvovali današnjem događaju. Mislim da je ovo prvi put da zajedno obeležavamo današnji dan u Novom Sadu, a to pokazuje da smo svi mnogo učili i naučili iz svojih grešaka, uvereni da drugačije odnose možemo da gradimo u budućnosti, rekao je ministar Vučić.

Na današnji datum obeležava se sećanje na tragični događaj u Drugom svetskom ratu, u kojem je masovno stradalo civilno stanovništvo. Likvidacija civila u Novom Sadu, od 21. do 23. januara 1942. godine, deo je racije odnosno pokolja Srba, Jevreja i Roma u južnoj Bačkoj, koji su izvršile mađarske okupacione snage. Tokom racije mađarske okupacione fašističke vlasti ubile su, ili žive gurnule pod led zaleđenog Dunava, između 1.300 i 1.700 uglavnom Srba, Jevreja i Roma, žitelja Novog Sada, među kojima i veliki broj žena, dece i starih.
photoFOTOGALERIJA