Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.09.2012.

Rasklopljen pontonski most na „Lidu“



Pripadnici 1. pontonirskog bataljona Rečne flotile tokom jučerašnjeg dana završili su rasklapanje pontonskog mosta kojim su, tokom 63 dana letnje sezone, bili povezani gradski kej u Zemunu i Veliko ratno ostrvo.

Trideset i šest plovnih i dva krajnja članka rasklopljeni su, složenom i zahtevnom radnjom, na dva plovna dela koji su danas u jutarnjim satima pomoću 4 rečna remorkera transportovani plovnim putem rekom Savom dužine 107 kilometara, od Ratnog ostrva do kasarne „Mačvanski partizanski odred“ u Šapcu.

Zbog sigurnosti plovidbe, po padu mraka transport će zanoćiti, pa se njegovo pristizanje na odredište u Šapcu očekuje nakon gotovo 36 časova plovidbe, sutra oko 18,00 časova, gde će biti izvršeno potpuno rasklapanje plovnih članaka, njihovo izvlačenje iz vode, i prevoženje u kasarnu.

Mostno mesto prelaska dužine 362 metra uspostavljeno je 30. juna ove godine na osnovu Ugovora o pružanju inžinjerijskih usluga između opštine Zemun i Vojske Srbije. Na dvomesečnom održavanju pontonskog mosta svakodnevno je bilo angažovano 17 pripadnika 1. pontonirskog bataljona koji su se brinuli kako za sigurnost mosta, tako i njegovih korisnika.