Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.05.2012.

Zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Rumunije u poseti Srbiji



U okviru trodnevne posete Srbiji, zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Rumunije general-potpukovnik Dan Gika-Radu sastao se danas sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Milanom Bjelicom.

Tom prilikom general Bjelica istakao je da je na sastanku razmatrana bilateralna vojna saradnja koja je na veoma visokom nivou.

- Mi sa rumunskom armijom već dugo imamo uspešnu saradnju i naše vojske su prve otpočele izvođenje zajedničkih vežbi. Svake godine, prema planu bilateralne vojne saradnje, mi izvodimo nekoliko vežbi. Karakteristična je „Air Solution“ između dva vazduhoplovstva, zatim vežba „Tisa“ sa inžinjerijskim i rečnim jedinicama kao i druge koje smo izvodili u proteklom periodu, rekao je general Bjelica.

On je dodao da su predstavnici oružanih snaga Srbije i Rumunije razgovarali o eventualnom uključenju Vojske Srbije u multinacionalni bataljon „Tisa“ koji bi bio angažovan u trećoj misiji vojske.

- Mi smo ponudili rumunskoj armiji mogućnosti naših regionalnih centara kao što je ABHO, zatim obuku i školovanje kadra za multinacionalne operacije u bazi Jug i u Centru za mirovne operacije, školovanje na Vojnoj akademiji i na Vojnomedicinskoj akademiji, kao i druge oblike saradnje uključujući i vojnoekonomsku.

General Gika-Radu izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka i pohvalio izuzetne uspehe Vojske Srbije u protekloj deceniji.

- Vojska Srbije predstavlja respektabilnu snagu, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou. Veoma sam počastvovan što sam deo razvoja bilateralne saradnje i ubeđen sam da smo dosta toga učinili, ali i da ima mogućnosti da učinimo više, pre svega u vojnoj bilateralnoj saradnji. Uprkos teškim ekonomskim uslovima imamo mnogo oblasti u kojima možemo da razvijemo i konkretizujemo našu saradnju, nastavljajući tradiciju i istoriju koje nas spajaju, uključujući i međusobno poverenje, rekao je general Gika-Radu i poželeo Vojsci Srbije da potvrdi status i kredibilitet koji ima poručivši da je rumunska armija partner srpskoj i u međunarodnoj saradnji.

Govoreći o prioritetima u budućoj saradnji oružanih snaga Rumunije i Vojske Srbije general Gika-Radu istakao je podršku i razvoj multinacionalnog bataljona „Tisa“, unapređenje svih dosadašnjih aktivnosti planiranih na nivou vidova, zatim razvoj saradnje u aktivnostima povezanim sa komandom i kontrolom kao i interoperabilnost među sistemima odbrane.

U okviru posete Srbiji, zamenika načelnika Generalštaba oružanih snaga Rumunije primili su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković kao i državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević.

General Gika-Radu obišao je Centar za obuku Kopnene vojske i Viminacijum u Požarevcu, položio vence na spomenik na Avali i obišao kasarnu u Jakovu, a u planu je i poseta bazi Jug.