Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2012.

Ministar Šutanovac u Čačku




Ministar odbrane Dragan Šutanovac sa saradnicima posetio je danas Tehnički remontni zavod i kompaniju „Sloboda“ u Čačku. Tokom posete, ministar je uručio i ključeve šest stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima sistema odbrane u tom gradu.

Nakon razgovora sa rukovodstvom TRZ "Čačak", ministar odbrane je sa saradnicima i u pratnji direktora te ustanove, pukovnika Gorana Marjanovića, obišao taktičko-tehnički zbor, pogon za remont vozila guseničara, ispitnu stanicu za motore i kapacitete za održavanje telekomunikacionih uređaja.

Ministar Šutanovac je tokom posete TRZ "Čačak" naglasio da je taj zavod jedan od važnih resursa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ne samo zbog remonta domaćeg naoružanja i vojne opreme koju koristi Vojska Srbije već i zbog mogućnosti pružanja usluga inostranim partnerima.

- Očekujemo da će Srbija u narednom periodu imati jedan izuzetno ozbiljan ugovor po pitanju remonta i modernizacije tenkova M-84 - rekao je ministar odbrane naglašavajući da će nosilac toga biti Tehnički remontni zavod Čačak.

Govoreći o tom ugovoru, ministar je podsetio da je devedesetih godina tenk M-84 prodat Kuvajtu, a da već nekoliko godina nudimo mogućnost remonta i modernizacije tog tenka.

- Verujemo da ćemo u narednom periodu imati konačno pozitivne i konkretizovane podatke iz Kuvajta i time pokrenuti jednu sasvim novu eru odnosa - zaključio je ministar Šutanovac.

Ministar je istakao da mu je posebno drago što je posle dugog niza godina raspisan konkurs za prijem 125 lica u TRZ "Čačak", među kojima će biti i mladi stručnjaci.

-Kao što smo obećali, širimo kapacitete, jer imamo potrebe za mladim i stručnim ljudima - rekao je ministar Šutanovac napominjući da već duži niz godina inženjeri nisu uspevali da se zaposle u Čačku.

Direktor Zavoda je istakao da će među 125 primljenih biti 32 inženjera, 26 sa fakultetom i šest sa višom školom, koji će biti raspoređeni na mesta tehnologa u pogonima. Ostala mesta, prema njegovim rečima rezervisana su za visokokvalifikovane i kvalifikovane majstore, kojih treba najviše.

U nastavku posete, ministar Šutanovac je u kompaniji „Sloboda“ pustio u rad novu mašinu za lakiranje pozicija, koja objedinjava poslove koje je ranije obavljalo nekoliko postrojenja.

- Kada u jednoj kompaniji, tokom četiri godine, povećate izvoz 3,5 puta, a plate zaposlenih za 75 odsto, i kada uposlite 50 odsto radnika više nego pre četiri godine, tada možete reći da se ta kompanija vodi na adekvatan način uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – istakao je ministar odbrane dodajući da je, danas, prosečna plata u „Slobodi“ trideset odsto veća nego u ostatku metalskog kompleksa.

Prema njegovim rečima, ta kompanija ima perspektivu, naročito što se u njoj i u ovim teškim uslovima grade novi pogoni.

- Više od šezdeset miliona evra izvoza srpskog naoružanja i vojne opreme od 2006. godine je četiri puta manje od onoga što Srbija danas radi – istakao je ministar Šutanovac dodajući da će ta kompanija učestvovati u i izvozu znanja ne samo proizvoda, već i tehnologije, što je dobra perspektiva za naše mlade stručnjake.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena ministrom, obišla je objekte „Alatnica“ i „Zaštita“, kao i objekat „P“ koji je u fazi rekonstrukcije, a namenjen je za laboraciju protivavionske i avionske municije. Obnovom tog objekta, povećana je efikasnost i bezbednost postrojenja.

Direktor kompanije „Sloboda“ Zoran Stefanović naglasio je da je prethodna godina bila rekordna kada je reč o dogovorenim poslovima i da su svi zahtevi ispunjeni i pre rokova.

- Tokom ove godine vrednost ugovorenih izvoznih poslova je oko 46 miliona i oko 360 miliona dinara za poslove Ministarstva odbrane – rekao je Stefanović.

Ministar odbrane je, na kraju posete Tehničkom remontnom zavodu, uručio ključeve šest stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima sistema odbrane u tom gradu.

- Ovo je nastavak plana od pet hiljada stambenih rešenja za pet godina - rekao je ministar Šutanovac i podvukao da će politika Ministarstva odbrane i dalje biti usmerena ka rešavanju stambenog pitanja što većeg broja pripadnika vojske.
photoFOTOGALERIJA