Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2012.

Novi Dan Vojske Srbije - 23. april



Novi Dan Vojske Srbije od ove godine obeležavaće se 23. aprila. Odluku o novom datumu praznika Vojske potpisao je predsednik Srbije Boris Tadić, na predlog ministra odbrane Dragana Šutanovca. Do sada je Dan Vojske obeležavan 15. februara, u znak sećanja na taj dan 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak, dok istog datuma obeležavamo i Dan državnosti u znak sećanja na datum proglašenja Sretenjskog ustava 1835. godine.

Za novi Dan Vojske Srbije izabran je 23. april. Tog dana, na Cveti, 1815. godine, u Takovu, na skupu viđenijih starešina doneta je odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak je rezultirao pozitivnim ishodištem na duge staze. Inicijalno on predstavlja vojni segment srpske istorije, ali u kasnijem periodu su usledile diplomatske i političke aktivnosti, koje su dovele da se Srbija oslobodi vrhovne turske vlasti te Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske. Kao produkt te samostalnosti usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre „upisnika“, a kasnije „soldata“, prošlo neopaženo od Porte, Narodna skupština je ozvaničila naziv „soldati“. Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme odnosno „mundiri“. Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak je upravo onaj splet događaja vođenih verom u oslobođenje Srbije upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, koji je doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.