Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.01.2012.

Pripadnik Vojske Srbije pobednik u Bogojavljenskom plivanju



Profesionalni pripadnik Rečne flotile Vojske Srbije iz Novog Sada razvodnik Branislav Janković, pobednik je četrnaestog Bogojavljenskog plivanja na Adi Ciganliji.

Dvadesetosmogodišnji Branislav stazu od trideset i tri metra na čijem kraju se nalazio krst od leda, koji su u Savsko jezero spustili ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Ivica Dačić i episkop remezijanski Andrej, izaslanik Patrijarha Irineja, preplivao je pre svojih kolega iz Vojske, pripadnika Žandarmerije, Srpskog viteškog borenja (SVIBOR) i građana koji su u plivanju učestvovali takmičarski ili rekreativno.

Osim ministra Dačića i episkopa Andreja, koji je predvodio svečanu Bogojavljensku litiju iz crkve Svetog Đorđa na Banovom Brdu ka Adi Ciganliji, svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Beograda i opštine Čukarica, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojni umetnici koji su učestvovali u kulturno-umetničkom programu.

Posle Svete litije i dolaska zvanica na Savsko jezero, više od pedeset plivača zaplivalo je ka Bogojavljenskom krstu, pri čemu je temperatura vode iznosila svega 2.4 stepena Celzijusevih, a temperatura vazduha četiri stepena.

Pobednik ovogodišnje trke za takmičenje se, prema njegovim rečima pripremao samo dva dana, a pobedu je posvetio svojim kolegama iz jedinice i starešinama koji su ga motivisali da se prijavi, kao i sinu koji je verovao u njega.

Branislav, koji je prethodne godine osvojio Bogojavljenski krst plivajući za njega u Žablju, ove godine nije očekivao pobedu, jer je konkurencija bila jaka, ali smatra da su svi koji su učestvovali u trci pobednici.

Uz pozdrav „Bog se javi, vaistinu se javi!“, posle svete molitve na jezeru, prisutnima su se obratili episkop remezijanski Andrej, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac.

Episkop Andrej istakao je da je Bogojavljenje praznik očišćenja i oproštenja.

„Na ovaj praznik gospodar priklanja glavu pred slugom svojim, Isus Hrist priklonio je glavu pred Svetim Jovanom, generali svojim vojnicima, a komandanti pred ratnicima svojim. Možemo različiti da budemo u mnogim stvarima, ali u duhu je jedinstvo, a Bogojavljenje moramo slaviti kao praznik narodne sloge i narodnog jedinstva i zbog toga je važno je što se nas ovoliko okupilo danas na Adi Ciganliji“, istakao je episkop Andrej obraćajući se prisutnima.

Pozdravljajući učesnike u Bogojavljenskom plivanju i okupljene građane, ministar Dačić izrazio je nadu da će Srbija ponovo biti jaka, jedinstvena, da je niko neće ponižavati i da će uspeti da odbrani svoje nacionalne i državne interese.

„Ovi golubovi simbol su i poruka mira, ali i simbol rešenosti naše države i građana, da moramo poštovati sebe, svoju tradiciju, i zbog toga mi je drago da Žandarmerija već deset godina učestvuje u ovoj manifestaciji“ naglasio je Dačić.

Predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac pozdravom „Bog se javi!“, podsetio je da se trka za Bogojavljenski krst po četrnaesti put odvija na Adi Ciganliji upravo zahvaljujući naporima opštinskih vlasti koje su obnovile tu svečanost.

U takmičarskoj delu učestvovalo je 12 plivača, a pre zvanične trke Bogojavljensku stazu preplivao je prošlogodišnji pobednik učenik obrenovačke gimnazije Nikola Banković.

Bogojavljenski krst napravljen je od prošlogodišnje bogojavljenske vodice i teži petnaest kilograma, a na svečanu trpezu gde su ga celivali svi učesnici trke, uz zvuke svečanog marša orkestra Garde Vojske Srbije položili su ga pripadnici Žandarmerije.

Za Časni krst se plivalo i na Ušću kod SRC “Milan Gale Muškatirović” na Dorćolu gde je održano Sedmo svesrpsko i Peto međunarodno bogojavljensko takmičenje u organizaciji Svebor saveza Srbije.

Blagoslov plivačima je dao episkop hvostanski Atanasije koji je prethodno služio liturgiju u crkvi “Ružica” odakle je litija krenula ka ušću Save u Dunav. Do Bogojavljenskog krsta je prvi došao Marko Tomašević iz Beograda, pripadnik Žandarmerije. Plivali su i pripadnici Vojske Srbije i članovi Svebora.

U tradicionalnim Bogojavljenskim plivanjima za Časni krst, održanim danas u nizu gradova Srbije, učestvovali su i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Prema verovanju, Bogojavljenje je manifestacija Boga na ovom svetu, bilo telesno ili direktnim delom. Isus Hristos se na taj dan krstio u reci Jordan i po Bibliji označio početak svoje misije i propovedi primajući grehe ljudi na sebe. Kod pravoslavnih vernika, na taj dan se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će prvi doplivati i uhvatiti ga.
photoFOTOGALERIJA