Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.08.2020.

Promovisani rezervni oficiri generacije „Mart 2020“



Ministar Vulin: U teškim vremenima pokazali ste svoje najbolje lice
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka vojno stručnog osposobljavanja slušalaca za rezervne oficire generacije „Mart 2020” i njihovog promovisanja u čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije, u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu.

Čestitajući najmlađim rezervnim oficirima prvi čin, ministar Vulin je rekao da je martovska generacija slušalaca za rezervne oficire dobila nezahvalan i težak zadatak da u trenutku kada se naša nacija borila sa koronavirusom, bude baš tu, na raspolaganju svojoj zemlji i svom narodu.
 
- Radili ste i više nego što se od vas očekivalo. Bili spremni da postupate i ponašate se kao vojnici i pre nego što ste postali vojnici i bili ste vođe svojim ljudima i pre nego što ste dobili formalni čin koji bi vas stavio ispred ljudi. Ponašali ste se onako kako srpski oficir treba, može i mora da se ponaša. U teškim vremenima pokazali ste svoje najbolje lice – rekao je ministar Vulin i dodao da kada stane ispred stroja voljnih i odličnih ljudi, koji su sami izabrali da svoje vreme, znanje i vrednost poklone svojoj zemlji i svojoj vojsci, zna da ovaj narod nikada neće biti neslobodan i upoznati ono što su upoznavali neki mnogobrojniji, bogatiji i moćniji narodi – ropstvo.
 
Srpski narod iznad svega ceni slobodu, poručuje ministar Vulin i ističe da su zato sinovi i kćeri naroda koji zna kolika je cena slobode, garancija da se Jadovno, Jasenovac i „Oluja“ više nikada neće ponoviti našem narodu.

- Vi ste razlog što možemo da budemo sigurni i mirni. Samo kada je Srbija jaka, kada ima moćnu i brojnu vojsku onda je mir siguran i izvestan. Hvala vam za vreme koje ste poklonili svojoj vojsci i koje ste poklonili svojoj zemlji – poručio je ministar Vulin najmlađim rezervnim oficirima Vojske Srbije.
 
U čin rezervnog potporučnika proizvedeno je 30 slušalaca roda pešadije i četvoro iz službe telekomunikacija.

Prvi u rangu ovogodišnje 137. klase slušalaca rezervnih oficira, rezervni potporučnik Uroš Jovanović, u ime generacije „Mart 2020“, rekao je da su patriotska osećanja razlog što su njegove kolege i on odlučili da nakon završenih civilnih fakulteta ponesu zvanje rezervnih oficira Vojske Srbije. Iako je njihovo usavršavanje realizovano u otežanim uslovima zbog virusa Kovid-19, Jovanović ističe da to nije bila prepreka novoj generaciji rezervnih oficira da doprinese višemesečnoj borbi na suzbijanju infekcije
 
- Kao i mnogo puta do sada srpski narod nalazi se na testu istorije. Nama, rezervnim oficirima i vojnicima, data je čast i mogućnost da svoju zemlju branimo i odbranimo i u miru i u ratu. U miru, mi smo pozitivan primer našoj omladini da uprkos izazovima koje moderno doba sa sobom nosi, postoji neko ko je spreman da svoje znanje, umeće i veštine posveti svojoj otadžbini i njenom prosperitetu, jer Srbija nikome od nas nije data na poklon. Stvarale su je generacije i generacije, kroz sopstvenu žrtvu, rad i sposobnost. U ratu, mi smo spremni da i ono što je najvrednije što imamo, damo za opstanak našeg naroda i očuvanje ove države – poručio je Jovanović.
 
Najboljima u generaciji rezervnih oficira Vojne akademije, rezerevnom potporučniku Urošu Jovanoviću (9,78), rezervnom potporučniku Stefanu Arizanoviću (9,67) i rezervnom potporučniku Nataši Živanović (9,44), ministar Vulin uručio je ručne časovnike sa posvetom.
 
Pre kursa za rezervne oficire Vojske Srbije potporučnik u rezervi Stefan Arizanović iz Vranja završio je Visoku poslovnu školu strukovnih studija, smer porezi i carina. Kao motiv da postane rezervni oficir, navodi porodičnu tradiciju i oca koji je bio vojno lice

- Što se tiče naših starešina, imam sve pohvale. Bili su veoma korektni prema nama tokom celog školovanja i konstantno su bili tu za nas, radili su sa nama, pomogli u našem usavršavanju. Što se tiče virusa Kovid-19, uz njihovu pomoć smo sve izdržali i stvorili veoma jak kolektiv – istakao je Arizanović, čija je želja da se u rodnom Vranju zaposli kao oficir Vojske Srbije.
 
U čin rezervnog portporučnika danas je promovisana i Nataša Živanović iz Krupnja, inače master profesor fizičkog vaspitanja.
 
- Ovde sam došla pre svega što volim vojsku, uniformu i otadžbinu Srbiju. Kada sam čula za klasu slušalica rezervnih oficira, nisam razmišljala i odmah sam se prijavila. Za ovih šest meseci u Vojnoj akademiji, na terenu i tokom stažiranja, mogu reći da sam veoma zadovoljna. Naučili smo dosta toga i mislim da smo pronašli sebe. Nakon sedam dana, shvatila sam ovde, na Vojnoj akademiji i u uniformi, da sam to ja. Slobodno mogu reći da nisam pogrešila – ističe Živanovićeva.
 
Današnjoj Svečanosti prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, naelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić i načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Ljubiša Đolović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.08.2020
mp4 (193,22 MB)
Obraćanje ministra Vulina
28.08.2020
mp4 (132,65 MB)
Obraćanje rezervnog potporučnika Uroša Jovanovića
28.08.2020
mp4 (62,08 MB)
Izjava rezervnog potporučnika Stefana Arizanovića
28.08.2020
mp4 (61,32 MB)
Izjava rezervnog potporučnika Nataše Živanović
28.08.2020
mp4 (196,69 MB)
Svečanost