Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2020.

Zapažen nastup predstavnika Srbije na Festivalu nacionalne kulture u Moskvi



Na Festivalu nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“, pratećoj manifestaciji Međunarodnih vojnih igara  u Rusiji, svakog dana u različite programske tačke festivala uključeni su članovi hora, deo ansambla „Stanislav Binički” i igrači KUD „Dimitrije Koturović”, koji predstavljaju Ministarstvo odbrane i Srbiju na ovoj prestižnoj međunarodnoj manifestaciji.
 
Naši predstavnici na Festivalu imali su čast da prvi dobiju celodnevno predstavljanje kulturne tradicije svoje zemlje u Domu družbe na poligonu Alabino nadomak Moskve, gde se manifestacija održava. 

Ta prilika iskorišćena je na najbolji način, na visokom umetničkom nivou, uz prisustvo brojne publike koja svakodnevno posećuje festival.
 
Naši igrači i gudači juče su nastupili u takmičarskom programu ove dve od četiri takmičarske discipline na festivalu.
 
U žiriju su ugledni muzikolozi, koreografi i muzički pedagozi koji ocenjuju nastupe, a prema reakcijama publike i aplauzima, naši takmičari, uz učesnike iz Mjanmara, Vijetnama i Jermenije, imaju šansu za visok plasman.
 
U narednim danima održaće se takmičenja muzičkih parova, vokalnih solista i ogledanje u veštini i lepoti plesanja valcera.
Štand Srbije u Domu družbe na poligonu Alabino je među najposećenijim, a pažnju privlače filmovi u produkciji VFC „Zastava film“, knjige u izdanju Medija centra „Odbrana“ i prikazi vojničkih uniformi srpske vojske i narodne nošnje u kojima se svakodnevno pojavljuju članovi naše ekipe iz KUD „Dimitrije Koturović“.
 
Festival nacionalne kulture je sve popularnija prateća manifestacija Međunarodnih vojnih igara. Svaka zemlja učesnica festivala na svom štandu u Domu družbe raznim eksponatima predstavlja osobenosti svoje nacionalne kulture, a u takmičarskom i revijalnom delu umetnici iz tih zemalja nastoje da pesmom i igrom pokažu muzičku i folklornu tradiciju svoje zemlje.
 
Organizator festivala je Odeljenje za kulturne programe Uprave za kulturu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.08.2020
mp4 (161,56 MB)
Program