Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.08.2020.

Početak izgradnje nove kovid bolnice u Kruševcu



Premijerka Brnabić zahvalila pripadnicima Vojske Srbije za neprocenjiv doprinos borbi protiv koronavirusa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas početku izgradnje nove kovid bolnice u okviru Vojnog kompleksa "Rasina" u Kruševcu i zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom položila kamen temeljac za izgradnju te bolnice, čiji je završetak planiran do 15. decembra ove godine.
 
Obraćajući se prisutnima premijerka Brnabić je poručila da se nova kovid bolnica u Kruševcu gradi za potrebe eventualno drugog talasa kovid virusa u Republici Srbiji, koji se očekuje tokom jeseni i zime, ali ukoliko situacija bude takva da vakcina stigne brže ili se svi zajedno uspešno izborimo sa koronavirusom, te ne bude potrebe za novom kovid bolnicom, onda će to biti multifunkcionalna bolnica na usluzi građanima Kruševca i čitavog Rasinskog okruga.
 
- Bolnica je investicija od 1.724.200.000 dinara, imaće 500 ležajeva i u okviru ovoga intenzivnu negu, a rok za završetak radova je 15. decembar ove godine. Želim da se zahvalim izvođačima radova, domaćoj kompaniji "Termomont" koja je već pokazala u Beogradu, na Karaburmi, da ume da radi brzo, efikasno, da radi ne u interesu profita, već u interesu države, naših građana - istakla je premijerka Brnabić, dodajući da joj je drago što ovakve, izazovne poslove rade naše domaće kompanije.
 
Posebnu zahvalnost predsednica Vlade uputila je svim pripadnicima Vojske Srbije, jer kako kaže "Bez Vojske Srbije ne bismo uspeli ovako uspešno da se borimo protiv koronavirusa."
 
- Hvala svim pripadnicima Vojske Srbije koji su od 16. marta svakodnevno angažovani na podršci civilnim strukturama, našem zdravstvu, našim građanima, lokalnim samoupravama, gradovima i opštinama kako bi se izborili, kako bi bili što bezbedniji u našoj zemlji. Pripadnici Vojske Srbije su angažovani na pripremi, na vođenju privremenih bolnica - u ovom trenutku, od početka epidemije je 11 objekata privremenih bolnica, u šest gradova širom Srbije i u okviru kojih 5.522 ležaja. Sve ovo nam je obezbedila Vojska Srbije. Pripadnici Vojske Srbije su svakodnevno angažovani i na lečenju kovid pacijenata u vojnim ustanovama koje su pritekle u pomoć, ali i na lečenju nekovid pacijenata - rekla je premijerka Brnabić i podsetila da su po naređenju predsednika Republike Srbije vojne bolnice, a pre svega Vojnomedicinska akademija u Beogradu angažovane na lečenju nekovid pacijenata, bez obzira da li su u pitanju vojni ili civilni osiguranici.
 
Pripadnici Vojske Srbije svakodnevno su angažovani i na biološkoj dezinfekciji kovid ambulanti na više od 60 lokacija širom Srbije, a samo na borbi protiv koronavirusa i svakodnevnoj podršci civilnim strukturama, dnevno se angažuje oko 2.000 pripadnika vojske, naglašava predsednica Vlade.
 
- Uz zdravstvo i zdravstvene radnike Vojska Srbije pružila je neprocenjivu podršku u čitavoj našoj zemlji i svim našim građanima kako bi se borili protiv koronavirusa. Ovo je još jedan pokazatelj koliko je naša vojska spremna, koliko je danas naša vojska spremnija, bolje opremljena, koliko brzo i efikasno može da reaguje - rekla je premijerka Brnabić i zahvalila Vojsci Srbije što je deo svoje imovine i u Beogradu i Kruševcu opredelila za gradnju dve nove kovid bolnice.
 
Važno je da smo spremni, da imamo dovoljno respiratora, ležajeva, testova, kapaciteta za PCR testiranje, ali isto tako da budemo spremni za jesen i zimu, kada dolazi sezona gripa i kada očekujemo još jače udari, poručuje premijerka.
 
- Želim da se zahvalim građanima Republike Srbije zato što poštuju sve mere i zato što danas vidimo rezultate svega ovoga. Ako nastavimo ovako da se borimo na istom zadatku i da svi budemo ovako brzi, ovako efikasni, disciplinovani, verujem da taj talas koji ćemo videti na jesen ili zimu neće neophodno biti mnogo gori nego što smo već proživeli u martu i u julu, kada su bili najveće udari na naš zdravstveni sistem, našu zemlju i građane - rekla je premijerka Brnabić i dodala da "nastavljamo da se borimo zajedno, da Vlada nastavlja da se priprema i da priprema sve strukture koje su svakodnevno u službi svih građana Republike Srbije."
 
Početku izgradnje nove kovid bolnice u Kruševcu prisustvovali su i državni sekretar Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major dr Uglješa Jovičić, komandant Komande za razvoj Rasinske brigade pukovnik Rade Rnjaković, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović  i direktor kompanije „Termomont“ Dejan Burčul.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.08.2020
mp4 (366,47 MB)
Obraćanje premijerke Ane Brnabić
10.08.2020
mp4 (160,68 MB)
Polaganje kamena temeljca