Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.05.2020.

Čestitka ministra Aleksandra Vulina ministru odbrane Ruske Federacije Sergeju Šojguu povodom Dana pobede




Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je čestitku povodom Dana pobede - 9. maja ministru odbrane Ruske Federacije generalu armije Sergeju Šojguu.

“Pre 75 godina naši narodi su bili pobednici, nacističko zlo je snagom našeg ujedinjenog oružja bilo slomljeno. Milioni života dati za slobodni i bolji svet nas obavezuju da nastavimo sa čuvanjem uspomene na sve žrtve nacističke ideologije”, naglašava ministar Vulin na početku čestitke.

“Crvena armija je zadivila svet svojom borbom, upornošću i istrajnošću. Besprimerno herojstvo i svesna žrtva njenih pripadnika ne sme biti zaboravljena. Srbi nikada neće zaboraviti kako su zajedno sa crvenoarmejcima oslobađali Beograd. Sramno bi bilo i nedostojno naših predaka kada se istina ne bi rekla i kada se zahvalno sećanje ne bi sačuvalo. Srbi nikada neće pristati da se istorija menja i da se izjednače žrtve i dželati, okupatori i borci za slobodu. Svaki narod je sam izabrao i sam izborio mesto u istoriji, i to mesto niko ne može da oduzme ili zameni”, navodi ministar Vulin i poručuje da “oni koji to ne priznaju mogu da se ljute na svoje pretke što im nisu izborili mesto među pobednicima ali ne mogu da promene istoriju i oduzmu zahvalnost i priznanje narodima koji su se borili, narodima koji su pobedili nacizam”.

Ministar odbrane ističe da “u mračnim i teškim vremenima Drugog svetskog rata srpski narod se nije kolebao, mi nikada nismo bili na pogrešnoj strani sveta”.

 “Ni Srbi ni Rusi nikada nisu pogrešili kada je trebalo birati između dobra i zla i zato Vama dragi druže, kao i svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ruske Federacije, i ratnim veteranima čestitam zajednički praznik, Dan pobede” navodi u čestitki ruskom kolegi ministru Šojguu ministar odbrane Aleksandar Vulin.