Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2020.

Video konferencija srpskih i ruskih lekarskih timova



Predstavnici vojnih i civilnih zdravstvenih institucija u Republici Srbiji i članovi medicinskog tima Oružanih snaga Ruske Federacije angažovanih u našoj zemlji na sprečavanju širenja infekcije koronavirusom razgovarali su danas putem video linka sa članovima ruskih medicinskih timova angažovanih u Ruskoj Federaciji i Republici Italiji.
 
Konferenciji su prisustvovali koordinator Tima za medicinsku saradnju sa Oružanim snagama Ruske Federacije brigadni general Dragan Dinčić, glavni lekar medicinske službe Oružanih snaga Ruske Federacije angažovane u Srbiji pukovnik Rustam Aminjev, predstavnici vojnog zdravstva, Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i Instituta “Batut”.
 
Teme današnjih razgovora bile su iskustvo i utisci tokom sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, kao i međusobna saradnja.
 
General Dragan Dinčić zahvalio je predstavnicima Oružanih snaga Ruske Federacije što su u ovim teškim vremenima došli u Srbiju da pomognu.
 
- Veoma nam je značajna pomoć u epidemiološkom smislu, kao i pomoć u dezinfekciji brojnih objekata. Ruski ekspertski timovi, tokom 18 dana od kada su u Srbiji, dezinfikovali su pola miliona kvadratnih metara prostora u našoj zemlji, oko 65 različitih objekata, od čega najviše kovid bolnica. Naglašavam da je današnja video konferencija sa profesorima iz Vojnomedicinske akademije u Sankt Peterburgu, sa predstavnicima Vojnomedicinske akademije u Beogradu i kolegama iz civilnog zdravstva, pre svega iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i Instituta „Batut“, značajno pomogla u razrešenju brojnih pitanja, jer su nam se u više stručnih pitanja mišljenja podudarala, ali je bilo i nedoumica - istakao je general Dinčić.  
 
Pukovnik Rustam Aminjev naglasio je da su medicinski stručnjaci i grupe lekara bile u svim delovima Srbije, posetili su brojne bolnice, medicinske ustanove i domove zdravlja uključene u lečenje infekcije koronavirusom.

- Lekari su učestvovali u dijagnostici i zbrinjavanju pacijenata u najtežem stadijumu, koji su na respiratorima, a epidemiolozi su učestvovali u organizaciji antiepidemijskih mera u kovid bolnicama. Suguran sam da je njihovo znanje bilo korisno. Na osnovu situacije na terenu, donosili smo rešenja o obimu i redosledu dezinfekcije prema stepenu hitnosti. Istakao bih i da je saradnja sa medicinskim osobljem bila "na istom jeziku" i da smo imali plodotvornu saradnju - rekao je pukovnik Aminjev.
 
Infektolog iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije docent Ksenija Bojović izrazila je veliko zadovoljstvo što je prisustvovala današnjoj video konferenciji.
 
- Zadovoljstvo mi je što smo u razgovoru sa ruskim kolegama imali priliku da razmenimo pre svega razmišljanja i iskustva o novoj bolesti. To je veoma dragoceno, jer svakodnevno imamo brojne kliničke dileme, s obzirom na to da se do sada ni jedan klinički protokol nije pokazao apsolutno pouzdan i verifikovan kao jedini pravi. Pred nama kliničarima je svakodnevna dilema – da li dobro radimo ili grešimo i da li možda neko drugi više zna od nas. Mogućnost razmene iskustva ne samo sa njima, već i sa kolegama iz Kine i Italije, doprinelo je tome da se za sada uspešno borimo sa ovom infekcijom, ne samo mi infektolozi, već svi zdravstveni radnici u Srbiji – istakla je docent Bojović.  
 
Ruski lekarski timovi u Srbiji, tokom aprila, obavljali su analizu epidemiološkog stanja i konsultacije sa srpskim kolegama radi detaljnog upoznavanja sa zdravstvenom situacijom, a potom su pružali i medicinsku pomoć obolelim od koronavirusa. Izvršili su 103 različite posete, dali svoje ekspertize, a često su i pomagali našim lekarima u radu. Ruski vojni stručnjaci radili su podeljeni u osam lekarskih timova, a svaki tim ima lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.04.2020
mp4 (85,91 MB)
Izjava brigadnog generala Dragana Dinčića
22.04.2020
mp4 (104,42 MB)
Izjava pukovnika Rustama Aminjeva
22.04.2020
mp4 (58,93 MB)
Izjava doc. dr Ksenije Bojović
22.04.2020
mp4 (62,42 MB)
Konferencija