Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2020

Ministar Vulin: “Zastava TERVO” donirala vojsci novo sanitetsko vozilo koje je završeno za 15 dana
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas potpisivanju Ugovora o donaciji i primopredaji sanitetskog vozila koje je preduzeće „Zastava TERVO“ iz Kragujevca doniralo vojnom zdravstvu za potrebe angažovanja pripadnika sanitetske službe tokom vanrednog stanja.
 
Ugovor o donaciji potpisali su načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić i direktor preduzeća “Zastava TERVO” Zoran Adžić.

Ministar Vulin je, nakon primopredaje i obilaska prototipske radionice, istakao da se baš u ovim teškim vremenima pokazuje koliko je vredna i važna odluka predsednika Vučića da sačuva odbrambenu industriju Srbije, da joj pomogne, da je ojača.  
 
- Zahvaljujući tome što imamo sopstvenu odbrambenu industriju, što imamo sopstvenu pamet i sopstvene kapacitete, mi smo mogli da se zaista brzo preorijentišemo na program koji je potreban građanima Srbije i Vojsci Srbije u vremenima borbe protiv pandemije – naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njeogivm rečima, „Prva iskra“ iz Bariča je radila dezinficijente, „Milan Blagojević“ iz Lučana je poklonio alkohol, „Jumko“ i „Trajal“ obezbedili zaštitna odela i maske,  a najmlađi član srpske odbrambene industrije “Zastava TERVO” donirala je potpuno novo sanitetsko vozilo, plod domaćeg rada i pameti.
 
- Ovo nama kao vojsci zaista puno znači. Vozilo je potrebno sanitetu, potrebno je vojsci i građanima Srbije, ali je možda više od svega potrebno videti da postoji solidarnost, da postoji naša industrija koja je u stanju da brzo zadovolji sve potrebe tržišta i potebno je osetiti da čitavo društvo radi u jednom pravcu i jednom cilju – naglasio je ministar Vulin.

Radnici “Zastava TERVO”, rukovodstvo i inženjeri, dodao je ministar Vulin, pokazali su kako su za 15 dana u stanju da urade ono za šta bi u nekim mirnijim vremenima bili potrebni meseci.
 
- Hvala im za to i nadam se da ćemo biti dobar primer i kada sve ovo prođe da možemo da radimo i brzo i kvalitetno - zaključio je ministar Vulin.
 
Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da u skladu sa preduzetim merama Ministarstva odbrane, svako od preduzeća namenske industrije, u skladu sa svojim tehnološkim mogućnostima, treba hitno da se preorijentiše i da doprinese u borbi protiv pandemije korona virusa.
 
On je istakao da su preduzeća namenske industrije značajno doprinela borbi protiv korona virusa, a „Zastava TERVO” kao najmlađa i najmanja u odbrambenoj industriji, sa svojim kapacitetima, uspela je da za kratko vreme završi proizvodnju jednog sanitetskog vozila.
 
- Počinju i proizvodnju jedne male serije sanitetskih vozila za potebe Vojske Srbije – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.
 
Izrazivši zahvalnost fabrici „Zastava TERVO”, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general Jovičić je istakao da je reč o veoma vrednoj donaciji, naglašavajući da kada je reč o sanitetskom programu, saradnja sa tom fabrikom tek predstoji.
 
- Dobro i pravovremeno zbrinjavanje ne može se obaviti bez dobrog i brzog medicinskog transporta. Mi smo zahvaljujući podršci i pomoći ministra Vulina nabavili šest sanitetskih vozila, što su kolege iz „Zastava TERVO” prepoznale i sada u ovom trenutku izašle u susret jako vrednom donacijom - istakao je general Jovičić dodajući da je vozilo opremljeno pokretnim respiratorom, defibrilatorom i svim onim što je neophodno od opreme za brzi i siguran transport.

Direktor preduzeća “Zastava TERVO” Zoran Adžić istakao je da je u veoma kratkom roku od elemenata koje su imali, a imajući u vidu situaciju u kojoj se naša država nalazi, jedno vozilo kompletirali za potrebe sanitetske službe. Kako je istakao, u planu je da se pripremi još jedno vozilo, koje bi, u kratkom roku, stavili na raspolaganje potrebama vojnog saniteta.
 
Preduzeće „Zastava TERVO“ iz Kragujevca je u rekordnom roku uspela da kompletira sanitetsko vozilo bazirano na "Ivekovoj" platformi (TURBO RIVAL 35.12), koje je donirano vojnom zdravstvu za potrebe angažovanja pripadnika sanitetske službe tokom vanrednog stanja.
 
Ovo sanitetsko vozilo u potpunosti je opremljeno u skladu sa važećim standardima u oblasti medicinskog transporta. Omogućen je neometan rad medicinskoj ekipi uz omekšane gibnjeve, a unutrašnjost bolesničkog prostora obložena je poliesterskim oblogama i termički je izolovana.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.04.2020
mp4 (105,79 MB)
Izjava ministra Vulina
10.04.2020
mp4 (126,26 MB)
Izjava pomoćnika ministra dr Nenada Miloradovića
10.04.2020
mp4 (128,15 MB)
Izjava brigadnog generala dr Uglješe Jovičića
10.04.2020
mp4 (69,15 MB)
Izjava direktora “Zastava TERVO” Zorana Adžića
10.04.2020
mp4 (98,27 MB)
Potpisivanje ugovora o donaciji