Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.03.2020.

Predavanje ambasadora Ruske Federacije polaznicima VSBO




Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko održao je danas predavanje polaznicima devete klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane.

Predavanje ruskog ambasadora bilo je posvećeno sagledavanju aktuelnih međunarodnih odnosa u regionu, Evropi i svetu iz ruskog geostrateškog ugla, zatim o bilateralnim odnosima Ruske Federacije i Srbije i o viziji novog, multipolarnog sveta. Ističući da je interes Ruske Federacije stabilnost i očuvanje stabilnosti u svetskim okvirima, ambasador Bocan-Harčenko naglasio je da mnogi aktuelni geopolitički problemi današnjice uzrok imaju u promeni međunarodnih odnosa i stvaranju multipolarnog sveta. Kako je naglasio, poštovanje međunarodnog prava je preduslov i najbolji put za rešavanje aktuelnih problema, kako regionalnih, tako i svetskih.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, ruski ambasador je naglasio da Ruska Federacija poštuje vojnu neutralnost Srbije. On je istakao da Srbija ima podršku Ruske Federacije u naporima da se do rešenja krize na Kosovu i Metohiji dođe kompromisom, uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govoreći o situaciji u regionu, ruski ambasador osvrnuo se i na aktuelna zbivanja u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Današnjem predavanju prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović i direktorka Instituta za strategijska istraživanja prof. dr Jovanka Šaranović. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.03.2020
mp4 (164 MB)
Predavanje ambasadora Harščenka